Музеят за история на София отваря врати в края на годината

Мисия София

20-01-2013, 14:46

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ще бъдат отворени кафе, сладкарница и учебен музей

Предвижда се Музеят за история на София да бъде окончателно завършен през октомври тази година, каза инж. Борис Чилев, директор на Общинско Предприятие "Стара София" със Софийски Исторически музей.

"След завършването на строителната част, предстоят процедурите по въвеждането на обекта в експлоатация, издаване на разрешение за ползване и направата на постоянната експозиция в музея до края на годината", каза още инж. Чилев.

Предвижда се музеят да има привлекателна и интересна експозиция за всички възрастови и социални групи, като бъдат изложени най-атрактивните и стойностни експонати от фондовете на Софийски исторически музей.

"Експозицията ще се концентрира основно в три теми: "Наследството на древността", "София в традиционните вярвания и изкуства" и "София – столица на България", поясни инж. Чилев.

"Наследството на древността" ще бъде представено от няколко теми – за възникването на града около минерални извори, на важен кръстопът, главният Сердикийски некропол и базиликата "Св. София" и извънградският живот през античността.

"София в традиционните вярвания и изкуства" ще бъде представена със стенописи, икони и старопечатни книги, както и най-голямата колекция от акварели на Йосиф Обербауер, който рисувал София, каквато е била след Освобождението.

"Най-голям дял от експозицията е отделен на периода след избирането на град София за столица на България, когато в много кратък период, около 30 години, градът се превръща в модерна европейска столица", каза още инж. Чилев.

Ще бъдат отворени кафе и сладкарница, учебен музей, в който ученици ще могат да се обучават на музейно дело, и да се запознаят с историята на града, ще се провеждат концерти и други културни мероприятия.