Софиянци се оплакват на ЕП от Топлофикация

Мисия София

20-01-2013, 16:30

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софиянци протестират срещу високите сметки за парно

На днешния протест хора, дължащи стотици или хиляди левове на дружеството, символично изгориха сметките си

Десетки граждани излязоха на протест пред Столична община срещу високите си сметки за парно и топла вода.

Хората са недоволни от изключително високите според тях суми, които плащат на Топлофикация София и от невъзможността да се откажат да ползват топлофикационната услуга. Те настояват да имат правото да не са абонати на дружеството, ако поискат, и да могат да прекратяват взаимоотношенията си с дружеството с едномесечно предизвестие.

Част от гражданите, които дойдоха днес на протеста, запалиха символично сметките, които са получили от Топлофикация София. Сред хората имаше и такива, които имат задължения за хиляди левове към топлофикационното дружество, а срещу някои от тях вече са започнали дела за неплатени сметки.

"Никой не може да ме убеди, че трябва да плащам 100 лева за нещо, което не ползвам и за някакви тръби, които изобщо не топлят", заяви жена, която се отоплява на ток, но всеки месец получава сметки от 100 лева само за "сградна инсталация". Тя също дължи няколко хиляди лева на дружеството и вече срещу нея се води дело. На протеста дойдоха и много пенсионери, някои от които имат натрупани сметки от близо 6000 лева, но признават, че не могат да ги платят, тъй като на месец получават от Топлофикация-София сметки за около 100 лева, а пенсията им е само 200 лева.

Гражданите искат и да се премахне понятието "прогнозно количество" и да плащат за реално изразходваното количество енергия от тях. Те настояват отчитането на топломерите да става всеки месец, а всеки абонат да има индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия в мегаватчас.

Част от гражданите дори са подготвили писмо до председателя на Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите в Европейския парламент Малкълм Харбър, което ще бъде изпратено и до председателя на ЕП Мартин Шулц. Целта на писмото е да "разкрие нарушаването на потребителските права на гражданите, извършвани от "Топлофикация-София" и останалите топлофикационни дружества".

Според авторите на писмото държавата и общините не прилагат правата на потребителите на топлинна енергия, а многократните сигнали за това не се взимат под внимание. "Надписани сметки с 30 %, 40 % или 50 %, без реално обяснение са достатъчен повод да излезем навън и да запознаем хората с нашите искания, защото това е един рекет който се упражнява от години спрямо българския народ. Искам да попитам Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, коя държава рекетира своите граждани", коментира Дончо Дудев, един от гражданите, подписали писмото до ЕП.