Откриват обновената централна реанимация в "Майчин дом"

Мисия София

21-01-2013, 07:37

Снимка:

Facebook

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Извършените ремонти са на стойност над 1 млн. лева

Точно на Бабинден министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и изпълнителният директор на Университетската АГ болница "Майчин дом" проф. Виктор Златков ще открият официално напълно реновираната Централна реанимация и Оперативен блок I, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На церемонията ще бъде финализиран и проект "Енергийна ефективност" на цялата сграда на най-голямата АГ-болница в страната.

Извършените строително-ремонтни дейности и частично оборудване в едно от най-важните звена на болницата са на стойност 1 031 652 лева, от които 684 559 са средства на Министерството на здравеопазването, а останалите 347 093 са от приходи на болницата.

Според статистиката през последната година в болницата са извършени 6428 операции, като ендоскопските (безкръвни) надхвърлят 1000.

По проект "Енергийна ефективност" изразходваните средства са в размер на 593 455 лв. Финансирането му е осъществено с кредит. Изцяло е подменена дограмата на 15–етажната сграда на лечебното заведение. Монтирана е алуминиева и PVC дограма, а покривът на поликлиничната част на болницата е топло-и хидроизолиран.

На празника ще бъде извършен традиционния ритуал "Поливане" и ще бъдат наградени тазгодишните носители на почетната награда "Златни ръце". Удостоените с отличието са двама от водещите в страната онкогинеколози - доц. Божидар Славчев и доц. Никола Василев. Заедно с тях е номинирана и акушерката Нора Цанкова, която е с 37-годишен стаж в Родилна зала на "Майчин дом".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще посети АГ "Света София" и ще поздрави лекарите в АГ "Света София" в 9.30 ч. По късно в 12.00 ч. тя ще присъства на откриването на нова сграда на болницата на доктор Щерев на ул. "Христо Благоев" 25.