Чичото на Октай: Ако искаше да убие лидера, щеше да го причака някъде

Ако някой иска да гръмне Доган на сцената, ще го направи за секунди", коментират близки до семейството

"Какви са тия бодигардове, дето оставиха да го пребият момчето ни? Все по главата го удряха с ритници! Цял свят гледа какво стана, не само България. Страх ни е да не го ликвидират сега. А беше кротко момче, такова нещо от него не сме очаквали. Цяла нощ не сме спали, новините гледаме от канал на канал.

Не е отишъл на своя глава, така мисля. Не мога да си обясня защо го е направил. Ако искаше да убие Доган, можеше да го заварди някъде, до тоалетна, като отива или другаде, а не да отива пред толкоз народ.

Ето това умът ми не го побира. Как ще се върже той на таквоз нещо?"

Това каза пред в. 24 часа чичото на 25-годишния Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган на партиен форум в събота.

Чичото Шефкет и съпругата му Зекие живеят в сунгурларското с. Прилеп, родното място на родителите на Октай.

Съпрузите Енимехмедови напуснали селото преди повече от 20 г. Октай още не бил роден, а по-големият брат Метин - танцьорът, който спечели ферарито на Слави и беше на крачка от победата в друго риалити, бил съвсем малък.

“Явно за пари го е направил. Младо момче, ще вземе някой лев, а после ще го оправдаят. Всичко е предварително подготвено. Това е пълна заблуда, абсурд. Ако не е било така, НСО какво е правело? Ако някой иска да гръмне Доган на сцената, ще го направи за секунди", разсъждава Стефан Еленков от селото.

Той познава братята Октай и Метин от малки. За Октай казва само, че е бил буен.

Темата за покушението срещу Доган е № 1 и в Прилеп, където има стотина къщи и 300-350 жители.

"Театър! Окепази се момчето, ама окепази и цяла България. Държавата ни отиде на кино", категорична е Донка Иванова. Съседката й Стоянка добавя: “Категорично за пари е бил тоя целият цирк.”

"Познавам ги от малки братчетата, играеха си с моите деца. Не мога да повяравм, че Октай го е направил. Инсценировка ли е, искал ли е да убие Доган, не мога да си го обясня.

Тука в селото няма ДПС, няма партии. Живеем като брат и сестра, политически настроения няма. Аз съм на 56 г., вражда изобщо не си спомням. Самите управници го докараха това дередже", разказва Ахмед Топалов, съсед на Шефкет и Зекие.

Мъжът с мъка споделя, че преди години селото е било голямо, хората се занимавали с тютюн, животновъдство, но всичко се затрило и сега едва се прехранват. Лицето му оживява, когато заговори за сценичните изяви на Метин Енимехмедов.

"Цялото село се гордее с него, голям талант е", казва Ахмед Топалов.

"Октай винаги идваше в селото на байрамите, уважаваше ни. Последно се видяхме на Курбан Байрама през октомври м.г. Беше спокоен, дойде, целуна ми ръката. Радвахме се, че е пета година студент по архитектура, че ще вземе хубав занаят и ще си изкарва пари.

Той е умно момче, не мога да си обясня кой може да го е подвел", нарежда чичото.
Шефкет разбрал от новините какво е направил племенникът му.

"Първоначално изобщо не разбрах, че е той, първа жената позна, че това е нашият Октай", разказва с мъка Шефкет. Той е инвалид, с отрязан крак след усложнения при поставяне на байпас.

Пострадал така заради некадърни доктори.

"От депесето ми обещаха инвалидна количка с батерии, но нищо. По изборите само банкети дават. За мен няма разлика между политиците, даже вече не отивам да гласувам, на такова дередже ни докараха! На кого да вярвам?"

На въпрос дали Доган е добър политик отсича, че за него добър е този, който дава пари. Ама вече никой не давал. Семейството преживява с пенсията на Шефкет, синът му е на гурбет във Франция, имат и две дъщери.

Вчера сутринта съседи от бл. 24 в бургаския кв. "Славейков", където живеят братята Осман и Метин с майка си и втория й съпруг, казаха, че семейството вероятно е заминало за София. Никой не отвори вратата въпреки многократните позвънявания.

По обед вчера звънецът им бе изключен, не се чуваше и традиционният лай на любимото на братята куче Цезар.

"Освен че беше отличник, Октай пишеше изключително грамотно на български език. Това ми направи впечатление веднага като негов преподавател по български език и летература", каза за "24 часа" директорът на професионалната гимназия по архитектура и строителство "Кольо Фичето" Веселин Пъйнев.

Според него Октай бил ученик със стабилна психика, тренирал усилено бокс и нямал отрицателни прояви. "Вероятно става дума за личен конфликт, сигурно нещо му е било отказано. Явно избива някакви комплекси", коментира Пъйнев.