Много близнаци и тризнаци в болница "Пловдив" през годината

Мисия Пловдив

21-01-2013, 12:32

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шефът на отделението по акушерство и гинекология в лечебното заведение разчупи традиционната пита на Бабинден

Много близнаци и тризнаци ще хващате тази година. С тези думи към екипа си се обърна завеждащият на отделението по акушерство и гинекология в болница „Пловдив” д-р Жорж Пелев.

По традиция на тържеството за Бабинден той разчупи пита над главата си, след като ритуално изми ръцете си.

Красивият хляб се раздели на огромен брой парчета и лекарят пророкува, че 2013-а ще е богата на многоплодни бременности. Директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров пожела тази година момиченцата да са повече. Нека да има баланс, защото миналата мъжките надминаха женските с 50, каза той и пожела на колегите си здраве и много успехи в отговорната им работа.

В нашата болница броят на новородените се увеличава всяка година с 50-70 деца. Така беше и през изтеклата 2012-а, въпреки че в национален мащаб бе отчетен спад в раждаемостта, отбеляза д-р Аргиров.

Шестима медици от отделението получиха от него парични награди за добрата си работа. Сред отличените са докторите Венцислав Демирев и Климент Бабаков, акушерките Боряна Симетчиева, Румяна Лилова и София Драганова, както и медицинска сестра Петра Станчевска.

Запазва се тенденцията и в интелигентните български семейства първото дете се ражда, след като жените навършат 28 г., каза д-р Пелев. При малцинствата също няма промяна – майки стават тийнейджърки на 14-16 години.