Барак Обама положи клетва като президент на САЩ

Свят

21-01-2013, 19:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Село Бараково празнува с Обама

Обама се закле

Редица холивудски знаменитости са на платформата пред Капитолия

Барак Обама публично положи клетва като президент на САЩ за втори мандат.

"Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам честно да изпълнявам функциите си на президент на Съединените американски щати и с всички възможни средства да пазя, спазвам и защитавам Конституцията на САЩ. И нека Бог да ми е на помощ", произнесе президентът.

Преди това прозвуча химнът на САЩ, изпълнен от бруклински хор и военен оркестър.

Обама беше застанал пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс, вдигнал дясната си ръка и сложил лявата върху две библии – едната ползвана от президента Ейбрахам Линкълн и втората, известна като "пътуващата библия", принадлежала на Мартин Лутър Кинг.

До президента беше застанала първата дама Мишел Обама. Там бяха и дъщерите им Малиа и Саша.

Присъстваха още бившите президенти Джими Картър и Бил Клинтън със съпругите си Розалин Картър и Хилари Клинтън, както и вицепрезидентът Джо Байдън.

След полагането на клетвата последваха топовни салюти, предаде Си Ен Ен.

Преди него клетва положи вицепрезидентът Джо Байдън.

Ерик Шинсеки, американският министър, отговарящ по въпросите на ветераните, не присъства на церемонията, тъй като е определен да поеме кормилото на страната в случай на някакво нещастие.

Шинсеки, бивш 4-звезден генерал и член на правителството на Обама от 2009 г., се намира на тайно място по време на иногурацията.

За да се осигури приемственост начело на държавата в случай на терористичен атентат, който би обезглавил американската администрация, честта да бъде резервен държавен глава се падна на Ерик Шинсеки, който заема 17-о място в рида на наследяване на президентския пост

На втората церемония, само в рамките на два дни, присъстват обаче много холивудски знаменитости.

Публиката приветства Бионсе и Джей-Зи, докато те заемаха местата си. На платформата пред Капитолия е и актрисата Ева Лонгория. В тълпата са също певицата Кейти Пери и Джон Майър.

Музикантите Кели Кларксън и Джеймс Тейлър пък изчакват участието си на церемонията.

Центърът на Вашингтон прилича на укрепен военен лагер - по важните кръстовища на столицата са поставени бетонни блокове, както и високи бариери за сигурност. Още от сутринта към центъра започнаха да се стичат хиляди американци, които държаха да станат свидетели на официалната церемония.

Предполага се, че тя е била проследена на място пред Капитолия от около 800 000 души. Не всички обаче можеха да изгледат спектакъла отблизо и зад преградите бяха пускани само хора със специални за събитието пропуски.