С какви екстри глезят служителите си топ компаниите по света

Животът

21-01-2013, 20:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тринадесетата заплата е един от основните фактори, но има и редица нематериални облаги

Кои ще са най-добрите компании за работа през тази година? Американското сп. Fortune съвместно с телевизия CNN публикуваха традиционната си класация, пише Profit.bg.

За четвърта поредна година листата оглави Google.

Компанията се задържа на върха благодарение на построените през миналата година три оздравителни центъра и спортен комплекс, заемащ почти 3 хектара с пързалка за хокей и баскетболна площадка. Освен това Google подари на служителите си 100 000 часа масаж.

В подобна класация на Forbes, базирана на анонимно проучване сред служителите на различни компании, първото място зае Facebook, а Google е на четвърто място.

Творението на Марк Закърбърг предлага много преимущества, за да могат служителите пълноценно да съвместят работата с личния си живот и хобитата си. Например младите родители получават бонус от 4 000 долара. Компанията осигурява също така безплатен транспорт и храна.

С какво успяват да привлекат най-добрите компании?

Тринадесетата заплата е един от основните фактори, благодарение на който компаниите запазват високите си места в класациите.

Но има и редица нематериални фактори. Например анализаторската SAS построи през миналата година ферма за биозеленчуци и плодове. Фирмата отделя голямо внимание на здравето на служителите си: на територията на централата й има фитнес и голям басейн, здравната застраховка покрива 90% от лечението, а за служителите с деца има летен лагер.

В Intel новите сътрудници са посрещани като холивудски звезди: те минават по червен килим под аплодисментите на бъдещите си колеги.

В Hitachi за сплотяване на колектива се провежда „ден на кучетата“ - сътрудниците водят домашните си любимци и си устройват конкурс за таланти.

Методите са различни - целта е една: да бъдат привлечени възможно най-добрите сътрудници, които да гарантират лидерството на пазара на самата компания.