Какво трябва да знаем за домашното насилие

Мисия Бургас

22-01-2013, 08:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

И как се прилага законът в такива случаи

1. Какво е домашно насилие?

Домашно насилие е всяко действие, което представлява акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. Това обяснява адв. Милена Миткова за нашите партньори от Без насилие.

Както виждаме, актът на домашно насилие не е само физически. Ако сте насилени сексуално, ако ви заплашват устно или по телефона, ако ви обиждат, вземат ви ключовете от колата, не ви пускат да излизате от вкъщи, заплашват вашата сестра или вашето дете,  заплашват ви, че ще ви вземат децата, взимат ви парите и т.н. – всичко това представлява акт на насилие.

2. Кои лица могат да се ползват от мерките предвидени в закона?

Ако вие сте жертва на насилие от: съпруг; бивш съпруг; родител; партньор, с когото живеете или сте живели на семейни начала; лице, от което имате дете; дете или внук; първи братовчед; брат или сестра; чичо; леля; свекъри, свекърви, тъстове, тъщи; заварено дете; втора майка или баща; брат или сестра на съпруг; лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.

3. Кой може да подаде молба за защита от домашно насилие?

Такава молба може да подаде лице, което е навършило 14 години; брат, сестра или родител на пострадалото лице; настойник или попечител на пострадалото лице, както и директора на дирекция "Социално подпомагане", когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е с увреждания.

4. Къде се подава молбата?

Молбата се подава в районен съд по местоживеене на пострадалото лице. Не се дължи държавна такса. Делото се насрочва не по-късно от един месец от датата на подаване на молбата. Когато молбата съдържа данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице, районният съд в закрито заседание без призоваване на страните издава заповед за незабавна защита в срок до 24 часа от получаването на молбата. Заповедта за незабавна защита не подлежи на обжалване и има действие до издаването на заповедта за защита или на отказа на съда.

5. В какъв срок трябва да се подаде молбата?

Молбата се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие.

6. Какво трябва да съдържа молбата?

Трите имена, ЕГН, адрес на пострадалото лице, имената и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, включително телефон и факс; данни за семейната, родствената или фактическата връзка между пострадалото лице и извършителя; датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за извършеното домашно насилие; подпис; декларация от молителя за извършеното насилие. Съдът по искане на молителя служебно изисква за извършителя справка за съдимост, справка за наложени мерки по този закон и удостоверение дали се води на психиатричен отчет.

Ако пострадалото лице  не желае да разкрива адреса си, може да посочи друг адрес за съобщения и призовки.

7. Как да докажем пред съда, че сме жертва на домашно насилие?

В закона е предвидено, че молителят представя декларация за извършеното насилие. Но това рядко е достатъчно. Хубаво е да имате свидетел – съсед, роднина, приятел, колега и т..н. Доказателство е и медицинско свидетелство, ако акта на насилие е бил физически или сексуален. Важно е да знаете, че съгласно чл.4, ал.3 от Закона за защита от домашно насилие, по искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие. Доказателство са също и протоколите, докладите и други актове, издадени от дирекциите "Социално подпомагане", от лекари, както и от психолози, консултирали пострадалото лице; протоколи или други документи от МВР, свидетелстващи за извършено домашно насилие.

8. Какви мерки за защита налага съда?

Задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие; отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда; забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда; временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето; задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми.

9. Как се изпълняват мерките за защита наложени от съда?

Ако съдът е наложил мярка "отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище" и извършителя не я изпълни доброволно, той се отстранява принудително от жилището със съдействието на полицейските органи.

Ако са наложени мерки, с които се задължава извършителя да не извършва насилие и забрана извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата му, местата за отдих и той не изпълнява наложените мерки, тогава пострадалото лице сигнализира полицейските органи, който констатират нарушението, задържат нарушителя и уведомяват прокуратурата.

Гореописаните мерки се налагат от съда за срок от 3 до 18 месеца.

Важно е да се знае, че отговорността  по този закон не изключва гражданската, административнонаказателната и наказателната отговорност на извършителя. Казано на разбираем език, това значи, че можете да пуснете жалба и в прокуратурата за извършено престъпление спрямо вас. Например заплаха за саморазправа с вас или заплаха за саморазправа с ваши близки, заключване в къщи, телесна повреда, сексуално насилие, отвличане, заразяване с венерическа болест, принуда, чрез сила и/или заплаха да извършите каквото и да било действие, против вашата воля.

Можете да образувате и гражданско дело за претърпени вреди и обезщетение, за развод,  за упражняване на родителски права, ако не сте в брак.

При дело за развод или дело за упражняване на родителски права, ако има издадена заповед за защита по реда на закона за защита  от домашно насилие, същата се взема предвид от съда и е повод за налагане на привременни мерки. Привременни мерки значи, че съда предварително ще постанови например с кого и къде да живее детето до приключването на делото.