Спасителят от "Коста Конкордия"-мъж на годината

Мисия Варна

22-01-2013, 09:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варненецът Петър Петров спечели реномираната класация

Спасителят механик от кораба "Коста Конкордия" Петър Петров от Варна спечели реномираната класация на Дарик радио, съобщиха от там. Той спечели допитването с 43,33 процента от общия вот. Снощи на церемония в "Интер Експо Център" в София изпълнителният директор на първото частно национално радио Радосвет Радев връчи уникалната сабя за победителя на неговата съпруга Илияна и сина му Емил, защото самият Петър Петров в момента е в египетски води като главен механик на кораба "Коста Вояджър".
Освен грамотата "Кавалер на сабята" и самата уникална сабя с гравирано неговото име, изработена от Васил Попов, президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар", "Мъж на годината 2012" получи новата златна дебитна карта MasterCard от Българо-Американска Кредитна Банка и специална награда от спонсора Metaxa.
Другите номинации за  "Мъж на годината 2012" бяха още професионалният боксьор Кубрат Пулев и капитанът на националния ни отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров.

Петър Петров е вторият спасител-герой след Стефан Стойчев, който оглави класацията за 2011. И двамата получиха своето признание от българите за делото и саможертвата си да спасиш човешки живот. Самият "Мъж на годината 2012" не напусна палубата, а участва в спасяването на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб "Коста Конкордия" край италианския остров "Джилио" на 13 януари 2012 година. Петър Петров рискува живота си и прави общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега. Роденият в Попово "Мъж на годината 2012" е сред последните трима моряци, които напускат кораба, а и сега продължава да работи към същата фирма, като зад гърба си има 17 години като корабен механик. Женен е, има седемгодишен син и дъщеря на година и два месеца. За героизма си по-рано Петров беше отличен с почетен медал като един от 37-те лауреати на наградата за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.