137 жертви на трудова експлоатация за 2012 г.

Крими

22-01-2013, 12:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Болшинството от тях са мъже

За 2012 година имаме идентифицирани 137 жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Отт тях 113 са мъже, а жените са 24.

"Годишно в световен мащаб се генерират 32 милиарда долара от трафика на хора с цел трудова експлоатация", отбеляза вътрешният министър и подчерта нуждата да се ограничат случаите на измами сред хората, търсещи работа в чужбина. Голяма част от младите хора приемат предложения за студентски бригади и за сезонна работа, но това може да доведе до проблеми, ако те не са си направили съответните справки. Всеки един трудов посредник, когато предлага подобни услуги трябва да бъде лицензиран и всеки да може да направи проверка в Агенцията по заетостта дали този посредник има лиценз и дали той не е изтекъл, каза още Цветанов.

"Когато има обяви, в които има написан само мобилен телефон и те са поставени на спирки и на други публични места, е по-добре хората да не се интересуват от дадените предложения, защото в голяма част от случаите се оказва, че това са опити за измама", изтъкна Цветанов . "Едно от задължителните условия за всеки български гражданин, който иска да работи в чужбина е той да подпише трудов договор, който да е при него още от първи работен ден и личните му документи никога да не остават в работодателя му и когато се стигне до отнемане на личния документ гражданите не трябва да се колебаят, а да сигнализират полицейските власти в страната, в която се намират, добави той. Трябва да се постараем българите, които желаят да приемат предложение за работа в чужбина да бъдат информирани", призова Цветанов.