Пеперуди политат в музея, ама след ремонт (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

22-01-2013, 12:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Есента затварят Природонаучния, спешно сменят гредореда

Най-вероятно през есента Регионалният природонаучен музей в Пловдив ще бъде затворен за ремонт. Красивата сграда на улица Христо Г. Данов е строена през далечната 1881 година и някои зали в нея са опасни за посетители.

Има счупени греди, спешно трябва да се смени гредореда, каза шефът на музея д-р Огнян Тодоров. Предстои избор на фирма, която ще изготви работен проект и количествено-стойностна сметка. По груби изчисления ремонтът ще е за над 100 хиляди лева. След това ще се подменят витрините и осветлението. Зданието ще е затворено поне за половин година.

В бюджета за тази година общината е заделила целево 100 хиляди за реконструкцията на Природонаучния. Останалите пари ще се търсят от спонсори, отбеляза Тодоров.

По думите му през последните две години броят на посетителите се е увеличил 4 пъти. Като най-любопитни са малките.

Кметът Иван Тотев и директорът на музея прерязаха лентата на най-богатия сладководен аквариум в България, който може да се види срещу 4 лева вход за възрастни и 2 лева за деца.

На Христо Г. Данов живеят накуп 152 сладки риби. Работи се и по тритонния соленоводен морски аквариум, който засега е дом само на 7 риби.

Специално за малките посетители са и интерактивните игри. С едно натискване на копче може да се чуе и види всяко земно животно.

Амбициите са скоро в музея да има и зала за живи пеперуди.