НАП-Пловдив се отчете - всеки шести обект с нарушение

Мисия Пловдив

22-01-2013, 13:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 5000 проверки са извършили инспекторите през изминалата година

5 493 проверки в търговски обекти са извършири инспекторите от НАП Пловдив през изминалата 2012 година.

В резултат са издадени 949 акта заради открити административни нарушения по данъчното и осигурително законодателство. 

573 нередности са установени по Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби при воденето на дневни и месечни отчети. 296 от актовете са заради неиздаване на касови бележки при покупко-продажби. Засечени са и 660 нарушения при осигуряването на наети лица и подаването на информация в НАП.

Само по време на коледните и новогодишни празници органите по приходи проконтролираха 135 обекта в курортни населени места, като Велинград, Хисаря, Пампорово и по-големите градове Пловдив, Стара Загора, Хасково и Димитровград, където функционират развлекателни и питейни заведения със засилена посещаемост и съответно високи обороти. Проверките бяха с превантивна цел, а именно  предотвратяване укриването на приходи и дължими данъци върху тях, като специално внимание беше обърнато на отчитането на направените резервации, трудовите договори на персонала и работното време. Пет обекта са селектирани за предприемане на допълнителни контролни действия, заради съмнения за неотчитане на приходи.

През миналата година инспекторите на НАП Пловдив са влизали 1 134 пъти на проверки по повод подадени сигнали и жалби за данъчни нарушения, неплатени осигуровки на наети служители, неспазване на работно време и бавене на заплати.

Сигнали и жалби могат да се подават на място в дирекцията в писмен вид или на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.