4 партии сигурни за следващото НС, други четири – почти

Политика

22-01-2013, 15:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Личният рейтинг на премиера e висок, но на правителството пада

Четири партии се очертават като сигурни участници в следващия парламент – ГЕРБ (20.9%), БСП (18.5%), Движение "България на гражданите" (5.6%) и ДПС (5.4%), сочи тримесечно проучване на агенция "Алфа Рисърч".

Други четири политически сили са на рисково разстояние от 4%-вата изборна бариера, твърдят социолозите.

По думите им малко над бариерата би бил действителният вот за Синята коалиция и Атака-ВМРО, ако изборите бяха днес.

Малко под бариерата, но с потенциал да я атакуват, са СДС и НФСБ на собственика на СКАТ Валери Симеонов.

"Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-то Народно събрание, така и вариантът, че ще останат под чертата", допълват от "Алфа Рисърч".

"Освен до високо напрежение, това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него", коментираха социолозите .

За периода септември 2012 – януари 2013г. положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16 на сто, негативните се запазват около 46%.

Единственият министър с ясно изразено одобрение за работата си е Лиляна Павлова (31% положителни оценки).

Личният рейтинг на премиера остава по-висок от рейтинга на правителството, но и при него се разтваря ножицата между недоверие и доверие.

В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%.

Предвид общата икономическа ситуация в страната и равнището на безработица, материалните и финансови притеснения остават тема №1 за мнозинството от българите.