Втори пловдивчанин зад решетките, заради коката в джетовете

Крими

22-01-2013, 14:36

Снимка:

Агенция "Митници"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ташко Бозов е бил на карибския остров Санта Лучия, откъдето са купени джетовете

Варненският апелативен съд отмени домашния арест и определи постоянен арест за Ташко Бозов, който е втори обвиняем по досъдебното производство за контрабанда на 13 кг кокаин, открит в началото на годината в джетове, пристигнали по море от Карибските острови. 36- годишният пловдивчанин беше задържан в съдебната зала, след като втората съдебна инстанция уважи протеста на наблюдаващия разследването окръжен прокурор. Бозов е привлечен като обвиняем след показанията на получателя на кокаина - Николай Симеонов, който е в ареста от 10 януари тази година.

На 26 декември миналата година след анализ на риска, митническите служби във Варна селектирали за проверка контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия. При огледа на пратката, на 7 януари тази година службите открили два водни джета с 12 пакета, близо 13 кг кокаин, укрит в носовите части на съоръженията. Стойността на наркотика се изчислява между 585 000 до 4 550 000 лева.

Има данни, че Ташко Бозов е съпричастен към контрабандата на кокаина. Вече е установено, че пловдивчанинът е бил на карибския остров Санта Лучия, откъдето са закупени водните джетове.

Разследването разполага с данни, че Бозов е заблудил имиграционните власти на карибския остров за мястото на което пребивавал 2 седмици. Пловдивчанинът вече е осъждан във Франция за утежнена форма на сводничество, придружено със заплахи, насилие и принуда спрямо непълнолетно момиче. Веднага след като изтърпял присъдата си, той се завърнал в България и сменил името си от Тихомир, на Ташко Бозов. Всички тези основания водят въззивната апелативна инстанция до извода, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, Бозов може да се укрие, или да извърши друго престъпление.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на първия разследван за контрабандата на кокаина Николай Симеонов срещу първоначалния арест, определен му от Окръжния съд във Варна на 10 януари тази година.

Миналата седмица Симеонов е променил първоначалните си показания, а днес заяви пред съда, че всичко, което е разказал първоначално пред разследващите е било след "заплахи, натиск и малтретиране от страна на службите БОП". Обвиняемият заяви, че във варненското следствие отказват да му дават по схема медикаментите, необходими за лечението на хроничното му заболяване.

Освен обоснования извод за авторството на престъплението, Апелативният съд потвърди и опасенията, че има опасност Симеонов да се укрие от наказателно преследване. Обвиняемият често пътувал зад граница, а миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена е и съпричастността на Николай към други 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив. Съдът указа на прокуратурата да осигури редовното приемане на медикаменти за лечението на хроничното му сърдечно заболяване.  

Определенията, с които днес Варненският апелативен съд потвърди ареста на Николай Симеонов и определи мярка за неотклонение „задържане под стража” за Ташко Бозов, и двамата разследвани за контрабанда на 13 кг кокаин, пренесен от карибските острови в 2 джета не подлежат на обжалване.