В ГЕРБ почнаха с инсценировки за "Белене", беснее Станишев

Цената на проекта е най-много 6,3 млрд., сочи лидерът на БСП

"ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я настройват за своите политически тези", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"Вчера станахме свидетели на инсценировка, в която лично се ангажира и Бойко Борисов и Делян Добрев, която няма нищо общо със случайно намерени в кашони документи", допълни още Станишев.

По думите му всички последни проучвания показват нагласите на българското общество в полза на развитието на ядрената енергетика и в полза на АЕЦ "Белене" и това води до панически страх сред управляващите.

"В документ на НЕК ЕАД, изведен на 8 февруари 2008 година се споменават събития станали в края на 2008 година. Това е фалшификация. Очевидно прибягват до такива методи", заяви Станишев.

Бившият премиер цитира данни на "Росатом" от 2010 година, според които крайната цена на АЕЦ „Белене” е 6,3 милиарда евро.

"Тази цена по наша оценка е завишена, но дори и тази цена е много по - ниска от това, което обявяват от ГЕРБ, защото те се опитват да сплашат българите", заяви Станишев.