Тест за пиячи: Сухо шише се суши на шосе

Региони

22-01-2013, 16:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гледай, Брюксел, нашенския дядо!

Дядовци празнуват, пият и закачат бабите в русенско село

Жителите на русенското село Черешово отбелязаха днес уникалния за България празник Дядовден.
Той се празнува веднага след Бабинден и е създаден преди повече от половин век от двама кореняци от Черешово - Дамян Хаджийски и Милчо Станчев.

Тази година черешовчани издигнаха и нов лозунг - през 2014 г. Дядовден в Брюксел, тъй като смятат, че техният празник е единствен за цяла Европа. За поредна година за председател на клуба на дядовците бе избран 70-годишният Марин Ангелов, който има двама внука.

Според кметския наместник Сидер Златев определящото при избора не е възрастта на дядото, а качествата му.

"Задължително трябва да е весел и добродушен и да се отнася със закачки към бабите", казва Златев.

Самият Марин Ангелов пък обясни, че семейството му се е готвило два дни, за да посрещне гостите.

"Лесно е да си дядо, щом има ядене и пиене и хората се забавляват", казва с усмивка черешовчанинът.

Както изисква ритуалът, дядото в народна носия посрещна празничното шествие, което пристигна в дома му с жива музика. Баба Иванка поигра пред къщата, след което всички вдигнаха наздравица с дядо Марин. Той бе пренесен на ръце до каручката, теглена от магаре, която го отведе заедно с 8-годишния му внук Мартин до селската чешма. Там той бе окъпан за здраве, преди да пристигне с шествието на площада, където бе посрещнат хляб и сол.

От няколко години в честването на Дядовден участват и жените, тъй като мъжете признават, че не могат без нежните си половинки. Традицията за издръжливост на пиене, която върви ръка за ръка с Дядовден, бе спазена и този път. За да проверят силите си, мъжете трябваше да изрекат скоропоговорката "Сухо шише се суши на шосе" три пъти , без да сбъркат.