До лятото пускат околовръстното до Гара Яна

Мисия София

22-01-2013, 16:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

С него ще се влиза и излиза от София с 20 минути по-бързо

Изграждането на софийския околовръстен път при Гара Яна, който е и началото на АМ "Хемус", ще съкрати времето за влизане и излизане от столицата с до 20 минути и ще се намали броя на жертвите на катастрофи.

 

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя, заедно с председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, инспектираха цялото трасе е с дължина около 9 километра. Стойността на строителните работи е 38,3 млн. лева.

 

При нулевия километър на АМ "Хемус" усилено се изгражда тунел под трасето. Той ще позволи по-бърз достъп на движещите се в посока София – Ботевград до търговски обекти от другата страна на магистралата. В момента трафикът се регулира със светофар, който при пускането в на магистралата ще бъде премахнат, съобщава БГНЕС.

 

По срок обектът трябва да е завършен до средата на август, но съгласно актуализирания график за работа на изпълнителя и ако времето е добро, обектът ще бъде завършен предсрочно. Очакванията на министър Павлова са това да стане до 1 юни, когато е началото на туристическия сезон.

 

Климатичните условия позволяват на строителите и в момента да изпълняват сериозни довършителни и строителни работи по трасето, допълни регионалният министър. Към днешна дата обектът е изпълнен на 85%.

Изключение прави участък от около 500 м, върху който е разположен петролопровод. Тръбата напролет ще бъде преместена и по този начин цялото трасе ще бъде проходимо, коментира Павлова.