Природата се грижи за децата си

Животът

22-01-2013, 18:13

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да поплуваш с делфини

Ама че безсънни делфини!

Кашалоти осиновиха болен делфин

Немски биолози са заснели край Азорските острови необичайно поведение на група кашалоти, приели в компанията си делфин с дефект в гръбначния стълб.

Делфинът е бил от вида афалина, а на безпрецедентния случай е посветена статия, публикувана в сп. Aquatic Mammals ("Водни бозайници").

Групата кашалоти била открита от учените на 15-20 км от остров Пико, част от Азорския архипелаг. Сред тях плавала афалината, чийто гръбначен стълб бил видимо изкривен.

Делфинът играел с опасните кашалоти по начин, по който го правят младите индивиди и от двата вида морски млекопитаещи. По думите на учените кашалотите очевидно нямали нищо против присъствието на афалината и дори й отвръщали с взаимност.

Подобно междувидово общуване се среща изключително рядко, а между кашалоти и делфини се наблюдава за пръв път. Традиционно между двата вида съществува вражда. Нерядко стада делфини нападат самотни кашалоти или преследват техните малки.

Учените обясняват феномена с това, че заради физическия му недъг делфинът не е можел да плава бързо. Осъзнавайки, че е неспособен да се защити от акули и други хищници, афалината е потърсила алтернативно социализиране.