Кирсан Илюмжинов дава шанс на Черноморец

Спорт

23-01-2013, 00:20

Автор:

Камелия Александрова

Всичко от Автора

Мажоритарният собственик на "Петрол холдинг" назначи супершампион по самбо за съветник по спортните въпроси

Мажоритарният собственик на "Петрол холдинг" Кирсан Илюмжинов си назначи съветник по спортните въпроси в България, научи Sportline.bg. Това е супершампионът по самбо и бой без правила Магомедхан Аманулаевич Гамзатханов или Волк хан. Той ще се грижи за спортната дейност, която развива петролната компания у нас. Това означава, че президентът на Международната федерация по шахмат няма намерение да изоставя Черноморец. Точно "акулите" са перлата в спортната дейност на "Петрол холдинг". В момента клубът е на ръба на оцеляването заради постоянните машинации на Митко Събев. А основната причина Черноморец все още да го има в "А" група, въпреки Събев, е треньорът Димитър Димитров-Херо. Точно Събев и в момента е основната пречка да се случат нещата в клуба. Кирсан Илюмжинов в лицето на Волк хан ще инвестира в клуба, но това ще стане едва, когато приключат делата между Събев и бившия му съдружник в "Петрол холдинг" Денис Ершов. 

КОЙ Е МАГОМЕДХАН АМАНУЛАЕВИЧ ГАМЗАТХАНОВ - ВОЛК ХАН?

Роден е на 15-и април 1961 година в село Анчих, Ахвахски район в Дагестан. Той е третото дете в семейството. Завършва основоното си образование в Махачкала с отличие. Започва да тренира свободна борба и участва на шампионата на Дагестан в категория до 87 кг. Спортът му харесва и решава да продължи. С ръста си от 190 см и 72 кг силно впечатлява треньора Али Алиев, който го взима в отбора си. От 1979-а до 1981-а година, когато е извикан в казармата, се състезава в борбата и печели почти всички състезания. В руската армия попада в десантни войски, дислоцирани в литовския град Пренай. След това е прехвърлен в спортна рота в Тула, където започва много сериозни тренировки. След уволнението от казармата остава в този град и продължава здраво да се занимава със спорта, но вече като самбист. Във всички състезания е сред шампионите или медалистите. През 1991 година по време на републиканското по самбо в Москва получава покана за участие в професионални боеве в Япония. Отправя му я заместник-председателят на спортния комитет на СССР Владимир Погодин. Магомедхан се съгласява, въпреки че не е в добра форма. Не успява да се докаже и е зачеркнат като негоден. След края на пробите обаче той настоява пред японците да му позволят да покаже всичко, на което е способен. Получава разрешение и демонстрира техники от бойното самбо. Японците остават много впечатлени и се интересуват що за спорт е това. Хан им обяснява, че става въпрос за бойно самбо, на което в Русия обучават единствено и само сътрудниците на милицията, КГБ и войниците от специалните части. Така Магомедхан получава покана и става първият спортист от СССР и Русия, който отива да участва в професионални боеве без правила, версия Rings в Япония.

Местните промоутъри и мениджъри решават да представят 190-сантиметровия спортист като наследник на Чингис хан, за да предизвикат интереса на публиката. Те използват факта, че в Русия кагебейците тренират бойно самбо и го представят като един от учителите-мастери. Така му измислят и името "Волк хан" (б.а. Хан Вълк). През 1994-а и 1996-а година той става световен шампион и притежател на златната корона в Rings. За последно Волк хан участва в свободни боеве в Япония през 2000 година, когато е почти на 40. А през април 2001-а става абсолютен шампион в "Рингс Русия" и завършва състезателната си кариера.

В периода от 1981-а до 2001-а година Магомедхан е активен състезател. В кариерата си в свободните боеве той има 58 мача, 49 победи и 9 загуби. Състезава се в тежка категория. Има два брака. Настоящата му съпруга се казва Джамиля. Има и четири деца - момчетата Шамил и Джамал и момичетата Мадина и Амина. 

В Русия и бившите републики от СССР Магомедхан е много популярен. В негова чест попгрупата от Махачкала "М-Лига" записва песен, която се казва "Волк хан". През 1996 година боецът получава специална покана от Холивуд да се снима във филм. Магомедхан обаче отказва, защото точно по това време участва в балотаж за депутат в руската Дума (б.а. руският парламент). Магомед Махачев пък пише книгата "Волк хан - борбата продължава". Томчето е издадено в тираж 10 000 екземпляра и е напълно разпродадено. Магомедхан е и много образован човек. Завършва милиционерското средно училище в Тула. После учи в Международния институт за бизнес и право в Махачкала. Завършва и Дагестанския държавен университет.