Успешните навици на успешните хора

Животът

23-01-2013, 07:12

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бъдете реалисти и не очаквайте радикални изменения в живота си "от утре"

Нашият организъм се състои от 75% вода, а животът ни- от 75% навици. Всъщност дали постигаме своите цели, дали сме продуктивни, дали умеем да използваме своите таланти и възможности- всичко това е навик, а не на вродени качества, пише Profit.bg.

Според психолозите всичко, което правим може да се отнесе в три категории: обичайни действия; нови действия, които предприемаме под влияние на спонтанните си желания; и нови действия, които си налагаме с воля.

В първия случай- действаме автоматично и така пестим енергията си. Вторият тип действия ни отнемат много енергия, но и получаваме много, затова не усещаме съпротива и умора.

В третия случай, пускайки в ход волята си, сме принудени да „хабим хиляди калории“ само за да се накараме да извършим дори най-простите действия, просто защото са необичайни за нас.

Затова когато градите плановете си – независимо дали си обещавате да започнете нов бизнес, да предприемете важни промени в живота си или просто да спортувате сутрин, не забравяйте, че всяко ново действие изисква от вас допълнителни усилия. Подценяването на усилията е най-честата причина, след като първоначалният ентусиазъм спадне, да захвърлим всичко. Разделяйте големите си цели на по-малки и лесно изпълними и действайте постепенно. Бъдете реалисти и не очаквайте радикални изменения в живота си „от утре“.

И с тази уговорка нека видим какви навици притежават хората, които са наистина успешни:

1. Успешните хора умеят да поемат отговорност.

 

Успешните хора приемат, че сами отговарят за своите действия – както за успехите си, така и за провалите. Не прехвърляйте вината на друг. Ако успеете- не превръщайте победата си във фарс, ако се провалите- по-добре използвайте случая да научите ценен урок. Психолозите казват, че това, което разделя успешните и неуспешните хора, е именно отношението към успеха и провала.

2. Успешните хора не се страхуват да учат.

Успехът върви ръка за ръка с опита, самоусъвършенстването и откритостта на към нови знания. Всички успешни хора са вечни ученици – те постоянно се стремят да разширят сферата на знанията, опита и уменията си, просто защото живеем в динамичен и бързопроменящ се свят.

3. Успешните хора не захвърлят започнатото по средата.

Това е нещо, което дели много талантливи хора от успеха. Започнали сте нещо- завършете го. Поставете си сравнително кратки срокове, в които трябва да завършите започнатото. Това ще ви стимулира да не протакате и да не отлагате.

 4. Успешните хора умеят да общуват.

Хората, които ви носят пари, са вашите клиенти или работодатели, така че умението да общувате с тях пряко влияе върху вашия успех. Установено е, че затворените и мрачни хора по-рядко постигат успех.

5. Успешните хора създават пасивни доходи.

Пасивните доходи за тези, които притежаваме, но не управляваме пряко- депозити, участие във взаимни фондове, доходи от имоти. Създайте си такива доходи като застраховка, в случай че това, с което се занимавате активно, се провали.

6. Успешните хора мечтаят.

Мечтите са най-големият мотиватор за действие. Не говорим просто за фантазии- те остават напълно безплодни; мечтите обаче сливат вашите възможности и интереси. Човек престава да се развива и напредва тогава, когато престане да мечтае за нещо повече.