"Принцеса" Събка остана с половин палат

Мисия Пловдив

23-01-2013, 11:11

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бащата на газения Атанас Васев бута оградите на Рашкови

Идва краят на Рашковите палати

Събарят още една от къщите на Кирил Рашков в Катуница

Фадроми вършеят из палатите на Кирил Рашков в Катуница днес. "Събаряме втория етаж от къщата на Събка Рашкова – щерка на циганския бос", съобщиха за Plovdivutre.bg от фирмата изпълнител, собственост на Иван Васев – Гаджура. Именно неговият син бе газен жестоко и почти обезобразен пред къщата на Рашков при размириците в селото след трагичната смърт на 19-годишния Ангел Петров през 2011 година.

Рашков е спретнал огромната двуетажна вила на "принцесата" на ул. "Ягода", недалеч от най-старата къща на скандалната ромска фамилия. Тя се води собственост на Събка, популярна в Катуница с прякора Мечо. Пищната сграда с огромни помещения и прозорци и китна градина е вдигната без да има одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж. Въпреки липсата на задължителните документи палатът бил напълно завършен и се ползвал за живеене, счита съдът. Мечо не се дала на властите лесно, говорят хората в селото. Съдебната битка за запазването на двуетажната вила продължила месеци, но Върховният административен съд взе окончателно и неподлежащо на обжалване решение за събаряне в началото на лятото миналата година.

Преди магистратите да кажат финални думи, защитникът на "принцеса" Събка се опитал ги убеди, че не е ясно кога и как се е пръкнал палатът. Адвокатът измислил и друга причина - огромната къща била всъщност пристройка към стари сгради, съществуващи по време на придобиването на имота. Става дума за далечната 1995 г.

Изготвената съдебно-техническа експертиза казва точно обратното. Експертите без съмнение отсичат, че вилата е ново строителство. Построена е на земя, собственост на Събка Рашкова, и е поръчана от нея. Според част от становището къщата не съответства и на действащия подробен устройствен план на селото.

"В понеделник съборихме и незаконната хасиенда на Рашкови, която е извън Катуница", уточниха от фирмата. Припомняме, че оградата на постройката бе бутната още миналото лято. Към настоящия момент и помен няма от райската обстановка, която циганският бос нелегално бе накиприл за "царските" гощавки. Години наред там са ромолели изкуствено направени поточета, разхождали са се сърни, а Рашкови са прекарвали летата си под дебелата сянка да дърветата, необезпокоявани от която й да било българска институция.