Христо Порточанов: Боби Михайлов е пълен провал

Спорт

23-01-2013, 12:16

Снимка:

Марин Боянов

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ако кандидатурата на Стоичков бъде издигната, той със сигурност ще спечели

Г-н Порточанов, какво свършиха четвъртите в света за 8 години?
- Нищо! Абсолютно нищо. Борислав Михайлов е пълен провал. Доказа го през цялото време, в което управлява българския футбол. Отдавна говоря, че е време да бъде сменен. Помните ли, че имаше една декларация, когато тези хора се качиха на масата?

Да, и за нея искам да ви питам. Обкръжението на Михайлов тогава обеща много неща. Едно от тях, че националният селекционер няма да бъде пипан поне 6 години, обещаха прозрачност и други неща...
- Да, да и още какво обещаха? Вие да се сещате нещо да изпълниха като ръководители? Не, нали? Няма и как да се сетите. Те нищо не спазиха, нищо не изпълниха. 

Ще има ли конгрес на БФС тази година? Питам ви, защото продължавате да се съдите.
- Очакваме решение на Върховен касационен съд в края на месец май. Това е последната инстанция, която ще реши дали избраният през 2009 г. Изпълком е легитимен. Според всички юристи няма как съдът да приеме жалбата на БФС, която те направиха след решението на Софийския апелативен съд. Той разпореди, че Изпълкомът е нелигитимен, тоест тези хора са управлявали незаконно.

Какво ще стане, ако Върховен касационен съд реши, че вие сте прав? Ще има ли все пак конгрес?
- Ще има, но трябва да го свика Изпълкомът, в който членувахме аз, Ники Цветин, Пламен Бобоков, Стефан Орманджиев, Красимир Георгиев и други. Това сме хората, които бяхме в Изпълкома до Конгреса през 2009-та и тогава Боби Михайлов ни освободи. Оказа се, че това е станало неправомерно. Вярвам, че съдебната система в България няма да позволи манипулиране и ще отсъди правилно. Всъщност, аз вече разбрах, че хора около Борислав Михайлов са се опитали да окажат натиск на решението на втора инстанция. 

Кой ще спечели от дуела Христо Стоичков - Борислав Михайлов за президент на БФС?
- Ицо, естествено. Вижте, той е единственият човек, който може да бъде допуснат за член на МОК. Има много други спортисти, които закслужават това място, като Стефка Костадинова или Вальо Йорданов, но по света като чуят България, казват първо Стоичков. Аз подкрепям Ицо, винаги може да разчита на мен.

Михайлов обаче явно има подкрепата на Мишел Платини.
- И какво? Платини ще накара хората да гласуват за него ли? Глупости. Още на миналия конгрес е имало несъществуващи клубове, които са гласували са Борислав Михайлов. До голяма степен тези фантоми му донесоха новия мандат. Истинските са готови да подкрепят Стоичков. Ако кандидатурата му бъде издигната, той със сигурност ще спечели. 

Само Борислав Михайлов ли е виновен за състоянието на футбола ни? Останалите около него какво правят?
- Той допуска да има около себе си хора, които го теглят към дъното. Аз затова съм неудобен. Преди години се опитаха да ми налагат мнение той и още двама президенти на футболни клубове, чиито имена ще ги спестя, и ги отрязах. Първо по-учтиво, след това по-грубичко.

Ако Стоичков стане президент на БФС, вие ще се върнете ли във футбола?
- Нямам ни най-малко желание да го правя. Не съществува нещо или някой, който на този етап може да ме върне във футбола. Аз и на Боби Михайлов съм готов да му дам съвет, но да знам, че ще го изпълни. А той нищо не прави. 

2012 г. завърши с акция срещу "черно тото" в Бургас. БФС и МВР заработиха.
- На всички е ясно, че има "черно тото" в България и се разиграва сериозно. И малките деца знаят как ще свършат някои мачове у нас. За акцията в Бургас - пълна глупост направиха. Едва ли тези момчета са най-големите играчи на тото в България.

Източник: в. Шоу