Гласуващите на референдума - малко, 60% подкрепят "Белене"

Най-ниска засега се очертава избирателната активност в столицата

60% от гласувалите на референдума ще подкрепят изграждането на АЕЦ "Белене", а 40% ще гласуват с "не", сочат данни от социологическо проучване на НЦИОМ.

Интервюираните, които възнамеряват да гласуват с "Да" на референдума, са по-категорични в намерението си да упражнят правото си на глас, в сравнение с онези, които биха гласували с "Не", смятат социолозите.

Според различни данни към 20 януари 2013 г. готовност да участват в референдума декларират между 27% и 37% от пълнолетните българи.

Основният аргумент на нежелаещите да гласуват на предстоящия референдум е убеждението им, че той е лишен от смисъл. Бойкотът остава по-скоро формула на политическо говорене в дните преди референдума, защото преобладаващата част от избирателите не го възприемат като механизъм за изразяване на гражданска позиция.

Както поддръжниците, така и противниците на развитието на ядрената енергетика у нас твърдят, че позицията им е по-скоро въпрос на личен избор, а не на партийна дисциплина.

Най-често намерение да гласуват на предстоящия референдум изразяват жителите на малките градове и на селата. В градовете-областни центрове декларативната активност е по-ниска от средната.

Най-ниска засега се очертава избирателната активност в столицата.