НИЕ: Ремонтът на "Шести септември" - с държавни пари

Мисия Пловдив

23-01-2013, 14:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Прогнозните разходи за проектите са завишени, сочат войводите

Ремонтът на булевард "Шести септември" източно от моста на Адата не трябва да бъде финансиран със заема от Европейската банка. Отсечката е част от републиканската пътна мрежа и трябва да се ремонтира с държавни пари. Това обявиха Слави Георгиев и Борислав Инчев от партия НИЕ. Те посочиха, че принципно подкрепят този и останалите планирани инфраструктурни проекти. В същото време обаче поставиха и няколко условия.

Общата сума, която Пловдив ще дължи след тегленето на този заем ни тревожи. Заедно със старите вземания и тези по ФЛАГ, ДЖЕСИКА и други числото ще набъбне до 110 милиона лева. Предложените суми за проектите пък за сериозно завишени. В същото време липсва яснота и конкретни сметки. Не са предвидени отчуждителни процедури. Не са посочени и конкретните дейности. Остава ни да се надяваме, че парите няма да се похарчат за полагането на 2 пръста асфалт както стана със средствата от софийския боклук, изтъкнаха войводите.

От НИЕ се опасяват как ще се покриват дълговете. Липсва подробен анализ на това какви приходи чака общината в идните 10 – 15 г. Като се има предвид отлива на фирми и тяхната пререгистрация в околните общини заради повишените налози, положението изглежда сериозно. Това поражда опасения от опити за компенсация на загубите с ново вдигане на налозите. Затова войводите поискаха кметът Иван Тотев публично да обещае, че няма да натоварва допълнително гражданите до края на своя мандат. Това ще е лудост в тази криза и ще съсипе и без това скромния бюджет на много семейства.

Затова НИЕ поставиха 3 условия за да подкрепят заема: гарантиране на ниски данъчни нива; пълна прозрачност на движението на парите пред медиите, икономическа полиция, опозицията и гражданите; и яснота в цените на всяка извършена дейност.