Попова отказала гражданство на 1430 чужденци

Най-доброто от печата

24-01-2013, 05:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

11 от тях са дарители, които са дали между 25 000 и 100 000 евро за археологическите разкопки по морето,

Вицепрезидентката Маргарита Попова е отказала през 2012 г. даването на български паспорт на 1430 чужденци. Това стана ясно вчера, след като президентството отчете пред медиите работата на комисията си по гражданството.
21 от отказите са за хора, предложени от министрите за особени заслуги към България. Петима от отрязаните са спортисти, за които нямало убедителни доказателства и спортни постижения. Петима били и културтрегерите и бизнесмените, за които според Попова нямало твърди доказателства, че ще допринасят за страната. Останалите 11 са дарители, които са дали между 25 000 и 100 000 евро за археологическите разкопки по морето, които се провеждат по инициатива на Божидар Димитров и Симеон Дянков. 
Сред тях е и шейх от саудитската кралска фамилия, за когото “Труд” писа. Той е обещал още крупни инвестиции, ако получи български паспорт.
“Не може само и единствено срещу суми да се получи гражданство - аргументира се Попова. - Човек трябва да усети тази държава като своя, трябва да я обича, да може да живее в нея.” Вицепрезидентката обаче не каза как се доказва обичта към страната.
Само осем чужденци, предложени за особени заслуги, са пробили цедката на президентството и са взели роден паспорт - бизнесменът Едоардо Миролио, дерматологът проф. Алкалай от Израел, двама бразилски футболисти от “Лудогорец”, петобойка от Русия и трима други спортисти - арменци (за тях виж стр. 36).
Единственият отказ, който е преразгледан и е издаден указ, е за братята Андрей и Константин Чувалски от Русия, които взеха своите паспорти, след като “Труд” разказа случая им. “Гражданство не се дава след писания по вестниците. За тях нямаше удостоверение за български произход. То пристигна на 17 декември м.г.”, обясни Попова. Пълномощничката на двамата твърди, че те са доказали с документ българския си произход още през 2008 г.

Вицепрезидентката не била регистратор

Вицепрезидентът не може да бъде регистратор на предложенията на изпълнителната власт.” Така Маргарита Попова отговори на въпрос на “Труд” защо е създала комисия по гражданство в президентството и защо там се разглеждат документите на кандидатите. Конституцията недвусмислено разпорежда, че редът за придобиване на гражданство е описан в закон, а в закона е разписано, че цялата документация се разглежда само в Съвета по гражданство в правосъдното министерство.
Попова допълни: “Законът за българското гражданство не е устройствен закон, а президентската администрация се различава от администрацията на изпълнителната власт. Президентът преценява какви звена са му необходими. Всеки носи отговорност, както смята най-добре, за да изпълнява закона.”
Вицепрезидентката все пак уточни,че нейните хора не изискват представянето на документи за български произход, а копия.

Украински политици искат убежище у нас

Украински политици от опозиционни партии са поискали убежище в България, но не са получили такова. Това стана ясно вчера от отчета на Комисията по предоставяне на убежище в президентството.
През 2012 г. има 6 молби на граждани от Украйна, те били политици, привърженици на Юлия Тимошенко, но не много високо в йерархията на партията си. Четирима от тях вече са получили отказ. Молбите за убежище през 2012 г. са общо 14 г. За последните 20 г. нито един човек не е получил такъв статут.