Старейшините бистрят ключови проекти

Мисия Пловдив

24-01-2013, 06:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

30-милионният заем за инфраструктура чака зелена светлина

Няколко важни за развитието на Пловдив теми ще се обсъждат днес в Общинския съвет. Първата е взимането на 30 милиона лева заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Програмата и предварителното споразумение с ЕБВР са внесени в Общинския съвет от кмета Иван Тотев. С парите ще бъдат реализирани шест ключови инфраструктурни проекти: основен ремонт и разширение на булевард Руски и Коматевско шосе, реконструкцията на бул. “6 септември” от моста на Адата до Цариградско шосе, както и изграждането на булевард “Северен” от същия мост до Карловско шосе.  С парите ще се издигне надлез на булевард “Марица - юг” при кръстовището с бул. “Цар Борис III Обединител” и бул. “Проф. Цветан Лазаров” ще бъде продължен, за да свърже бул. “Освобождение” със “Санкт Петербург” през парк Лаута.

Старейшините ще обсъдят и идеята за създаване на вторичен градски център в квартал “Гладно поле”, на мястото на казармите. Това ще стане чрез изработване на интегриран план за зоната между ул. “Богомил”, “Лев Толстой”, “Ген. Р. Димитриев” и бул. “Санкт Петербург”.  За да стартира проектирането, кметът Иван Тотев ще внесе искане чрез областния управител до регионалното министерство за безвъзмездното прехвърляне на имотите на общината.

Във връзка с предстоящото изпълнение на плана за модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив в първата отсечка – до град Стамболийски, общинските съветници ще дискутират то да се обвърже с отдаван планиран проект. НКЖИ ще трябва да се съобрази и да съгласува своите дейности с изграждането на пътен подлез между пловдивските улици Царевец и Модър, под железопътната линия.

На днешния 24 януари местният парламент ще решава и дали Пловдив да се оттегли от участието си във Фонда за развитието на летището. В продължение на три години имахме огромно желание да го подпомогнем финансово, досега сме дали близо 600 000 лева, но какво получихме освен единствен полет, коментира в понеделник кметът Иван Тотев. Групата на партия НИЕ вчера се обявиха против предложението.

Очаква се страстите в залата да се нажежат и заради старейшините от БСП, които ще искат оставката на председателя на местния парламент арх. Илко Николов. Червените съветници започват събиране на подписи, за да бъде внесено официално тяхното искане. Мотивите им са системно неспазване на правилника за работа и тенденциозно отношение към левицата. От БСП ще събират подписи и за провеждане на извънредна сесия на Общинския съвет, посветена на работата на Фондация „Пловдив - европейска столица на културата".

Днес вероятно ще е и първата официална поява на общинския съветник Джамисет Джафер, който бе посочен като един от хората, нападнали Октай Енимехмедов.