Дянков пред "Росийская газета": Открити сме за руския капитал!

Политика

24-01-2013, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Като области за развитие министърът сочи културата и туризма

"За нас сега са много важни инвестициите от Русия. Няколко от последните български правителства гледаха предпазливо на руските капитали. Нашето правителство има друго мнение по този въпрос. Ние сме уверени, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции", цитира руският вестник "Росийская газета" министъра на финансите Симеон Дянков.

Изданието помества днес голямо интервю с Дянков, взето в София. В него министърът на финансите казва, че България е открита за руския капитал, че правителството иска да привлече колкото може повече руски инвестиции в българската икономика, като разбира, че България на свой ред трябва да осигури добри условия за инвеститорите.

"Руският капитал става още по-важен за нас в условията на криза, когато не може да се разчита на големи инвестиции от ЕС", заявява Дянков.

Той казва още, че България е решила да се опита да се върне на пазарите на страни, с които от столетия е имала и има добри отношения. Преди всичко става дума за Русия и Украйна, допълва той.

"През последните десет години България и Русия фиксираха вниманието си на икономическите отношения през призмата на енергетиката, но сега ние се стараем да покажем, че руско-българските отношения могат и трябва да бъдат по-богати от чисто енергийните проекти", казва Симеон Дянков и допълва, че според него този стремеж на българската страна вече дава резултат.

Като области за развитие на двустранните връзки той сочи културата и туризма.

В отговор на въпрос какво прави България, за да привлече повече руски туристи, министър Дянков казва, че сега се обсъжда предложение да започне издаване на визи на руснаци направо на летището, веднага след пристигането им в България и изразява надежда, че това ще може да стане действителност още тази година.

На въпрос дали проектът "Южен поток" ще помогне да се изведат като цяло руско-българските отношения на ново равнище, Симеон Дянков отговаря утвърдително, определя проекта като многоважен и за Русия, и за България.

"Този проект е "пример за качествено сътрудничество. За разлика от други споразумения,
които са подписвали предишни български правителства. Да вземем например АЕЦ "Белене", около строителството на която много дълго време и досега се водят големи спорове между съответните руски и български компании. Такива лошо подготвени проекти оставят отрицателен отпечатък на руско-българските отношения", заявява Симеон Дянков, цитиран от "Росийская газета".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"