Съдебна сага! Жена с ампутирана ръка след кучешка атака

Три години 85-годишната Стефанка Йорданова чака възмездие

Жена с ампутирана ръка след ухапване от куче още чака възмездие. Инцидентът, станал преди близо 3 години, но все още обикаля съдилищата, а следите за виновност се размиват във времето.

През юни 2010 г. в местността "Манга" край Дряново кучета нападат 82-годишната Стефанка Йорданова. Повалят я на земята и разкъсват дясната й ръка.

На помощ се притичват двама съседи, чули жестоки писъци и кучешки лай. Така вместо на лозето, където отивала, за да помогне на дъщеря си, възрастната жена се озовала в болницата. Състоянието й наложило спешна ампутация на ръката.

"Ей тъй, нападнаха ме и аз нямам ръка. Те я отрязаха там. Те ме докараха в болницата и повече нищо не разбрах, не чух", спомня си Стефанка.

Близо три години случаят й обикаля съдилищата. Единствено съдът в Дряново отсъжда, че виновни са стопаните на немската овчарка.

"Фактически само присъдата на дряновския съд беше много реална, много точна, базираше са на много свидетели, много показания и те им дадоха най-ниската присъда - 3 месеца условно с тригодишен изпитателен срок", казва Янка, дъщеря на възрастната жена.

Присъдата обаче пада в Окръжния съд в Габрово. Нямало доказателства, че точно това куче е ухапало жената. Жалба до Върховния касационен съд връща делото за ново разглеждане. И така до 9 януари тази година.

"На 9 януари последно габровския съд постанови, че са невинни и следва да търсим общината, да съдим общината за безстопанствени кучета", уточнява Янка пред bTV.

"Минали са достатъчно дела и там е установено, че не са тия кучета. Аз нищо повече не мога да кажа", заяви Красимир Воденичаров, който има немска овчарка, набедена, че е разкъсала ръката на бабата.

Воденичаров призна, че все още пуска кучетата си на воля. А дъщерята на леля Стефанка, вече се съмнява дали 85-годишната й майка ще доживее справедлива присъда.

За съдебните дела дотук семейството й е похарчило близо 1000 лева.

Иначе по пътя към лозето на леля Стефанка всичко си е по старому. И кучетата са там, и стопаните им не са си променили навиците.