И какво правим сега?

Раздават 260 таблета на катаджии, проверяват ни с тях за "Гражданска отговорност"

Повече от 260 таблета ще бъдат раздадени на пътните полицаи в страната, за да проверяват с тях дали автомобилите имат сключена застраховка "Гражданска отговорност", обяви началникът на отдел "Пътна полиция" в МВР главен Антон Антонов.

Той посочи, че става въпрос за устройство, което ще има криптирана връзка със съответно място, където да бъдат проверявани определени данни. Така с таблетите органите на реда ще имат възможност да въведат номер и веднага на пътя с елементарна операция да получат достъп до информация дали даден автомобил има застраховка "Гражданска отговорност".

"Надяваме се в близко бъдеще с този таблет да може да оформят протоколите за пътнотранспортните произшествия и на момента служителят да може да проверява, когато съставя протокола за леко или тежко ПТП, дали автомобилът има сключена застраховка "Гражданска отговорност", аргументира се комисар Антонов.

Той посочи, че освен с таблети, проверките за сключена застраховка ще се извършва и от някои от стационарните видеокамери по основните пътни артерии в изходите на София, които ще бъдат оборудвани със специален софтуер, който да отчита дали има сключена полица.

Според данните от началото на 2013 година 81,88% от автомобилите у нас имат сключена застраховка "Гражданска отговорност".

От МВР съобщиха, че предвиждат по-гъвкава политика спрямо тези, които не искат или не могат да сключват "Гражданска отговорност" и по този начин няма да използват колата си за известно време.  

Те ще могат да връщат талона на колата си в КАТ за времето, в което нямат сключена "Гражданска отговорност" и след това при облекчени процедури ще могат да връщат талона си, ако са сключили застраховката и минат годишен технически преглед.