Софийската "Опълченска" - по-широка, бляскава и нова

Мисия София

24-01-2013, 13:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Близо 6 млн. лв ще струва модернизацията

Столичната улица "Опълченска" ще бъде преобразена, предвижда проект на Столична община.

Общата стойност за разширението на улицата е около 5 800 000 лева, но точната цифра ще стане ясна след избора на изпълнител на проекта, заяви зам.-кметът на Общината Любомир Христов.

По думите му проектът включва изграждане на две големи водопреливни съоръжения с размери 10 на 6 метра и на отливен колектор с размери 4 на 1.20 метра.

Ще бъде реконструирано и модернизирано уличното осветление в участъка. Обновена ще бъде и контактно кабелната мрежа за нуждите на обществения транспорт, в частност тролейбусното трасе в този район, обясни Христов.

С изграждането на канализационен колектор ще стане като се довърши цялата канализационна мрежа и ще се обезпечи прилежащата жилища територия. С това изграждане се прекратява наводняването на мазетата на блоковете и къщите с дъждовни води в района, заяви той.

Той обясни, че в момента част от системата в столицата е от смесен тип, при който дъждовните и отпадните води се смесват в общи колектори. С изграждането на канализационния колектор в участъка на "Опълченска", дъждовните води ще бъдат отвеждани в реката, а към пречиствателните станции ще отиват само отпадните води. Така дъждовната вода няма да утежнява и капацитета на пречиствателните станции, поясни зам.-кметът на Столична община.
Христов посочи, че поръчката за проекта е подадена преди три дни и според законовите срокове, има 60 дни за подаване на оферти, след което ще бъде избран изпълнител на проекта.