Симеон Дянков: Кунева и Станишев са популисти, ще ни доведат до катастрофа

Новините

24-01-2013, 14:32

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

През 2014 г. да се надяват на бонуси служителите, допълни финансовият министър

"Плащанията по външния дълг са направени преди 10 дни и продължаваме да имаме доста над минимума, които е над 4,5 млрд. и ще продължава да бъде така, докато ние сме на власт". Това каза днес в Бургас финансовият министър Симеон Дянков.

Според него за миналата година е бил заложен дефицит от близо 1 млрд, но той се е оказал 400 млн. лева. На въпрос защо парите не бъдат заложени за майченски или детски надбавки вицепремиерът отговори така: "Дефицитът по бюджет в НС беше 1 млрд. и 100 млн. Ние стигнахме до 350 млн. лева дефицит, трети най-нисък в ЕС, но все пак дефицит".

Той обаче уточни, че ако в България на власт дойдат популисти има риск ситуацията от 2009 година, когато ситуацията е била аналогична на национална катастрофа да се повтори. Дянков уточни, че под популисти има предвид Меглена Кунева и Сергей Станишев.Той изрази мнение, че българите не биха допуснали това да се случи, защото са "достатъчно смислени" и не биха го позволили.

“Почваш да даваш пари, когато вече имаш излишък и с чисто сърце можеш да кажеш - това не е популизъм. Това е добро преизпълнеие . Ние също имаме добро изпълнеие, но не сме на плюс, когато сме на плюс, а се надявам, че 2014 вече ще сме, тогава може да се мисли и да се дават коледни и така натакак. Преди това е просто чист попупилизъм", допълни още финансовият министър.