Нови професионални паралелки иска Пловдив

Мисия Пловдив

24-01-2013, 14:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Държавния план - прием за учебната 2013/2014 г. обсъди Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие

Заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Пловдив се проведе в Областна администрация.

Приети бяха отчет за дейността на Комисията по заетост за 2012 г., както и  план за дейността на Комисията за 2013 година.

Началник на РИО – Пловдив  Иванка Киркова, представи Анализа за изпълнението на Държавния план-прием за учебната 2012/2013 г. в област Пловдив и предложението за  Държавния план -прием за държавните и общинските професионални гимназии и за паралелките за придобиване на професионална квалификация в основни, прогимназиални, средни общообразователни и специални училища за учебната 2013/2014 г.

Тази година Комисията  излиза  с предложение до Министерството на образованието за разкриване на няколко нови паралелки в Пловдив област. За първи път, ако бъдат одобрени, ще има паралелки за обучение по професиите: фризьор и козметик, техник - компютърни системи, екскурзовод, организатор - интернет приложения. Ще бъде направено предложение и за разкриване на паралелка в Пловдив и в професионалната гимназия „Цар Иван Асен Втори“ в Асеновград  на съвсем новата специалност  - електронна търговия.

Директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Пловдив  Мария Георгиева,  даде информация за предстоящи възможности за кандидатстване с проекти за осигуряване на заетост на безработни лица от общините и призова за по-голяма инициативност.