Нови 6 млн. лв. за "Виа Понтика", тази година продължава към Варна

Мисия Бургас

24-01-2013, 15:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Вицепремиерът Дянков: В Бургас работим по много проекти за целогодишен туризъм

"В Бургас винаги има много проекти, които заедно работим с кмета Димитър Николов като обходния южен пътен възел Запад, за който от миналата година МС отпусна пари, сега разбирам, че е окончателно готов. Сега ще отпуснем и още пари, така че да подпомогнем не само община Бургас , но в случая и цялото южно Черноморие", каза финасовият министър Симеон Дянков по време на среща дискусия, свързана с проекта "Виа Понтика" в Бургас. 

По думите му, спрямо 2011 година, през миналата около 2% от увеличението на туристите по цялото Южно Черноморие са дошли специално заради проектите около "Виа Понтика"  не само във Созопол, а в Китен и Царево. 

"Ще отпуснем още 6 млн. лв за "Виа Понтика" за Южната част на Черноморието, а най-после и около Варна се организираха. Сега и там започваме работа по четири проекта, единият от които за 10 милиона лева", уточни Симеон Дянков.

Той допълни, че в Созопол днес е успял да се срещне с хотелиери, които са се похвалили, че са отворени цяла година, което се случва за първи път.  "Това е идеята все повече и повече да удължаваме сезона, не само с археология, имаме и други идеи и културни проекти, говорихме по проекта за спортна зала в Бургас с кмета Николов и цялостната идея е Бургас да стане целогодишен център и културен и туристически", каза още вицепремиерът.

След месец той отново ще пристигне в Бургас за среща с туроператори за да стане ясно как ще се работи занапред по новите маршрути, които ще бъдат включени през пролетта.