Какво понижава стойността на имота

Парите

24-01-2013, 16:02

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проблемни съседи, лоша поддръжка и още куп фактори оказват негативно влияние

В настоящите условия на все повече хора им се налага да продават своите имоти поради най-различни причини. Някои остават без работа и възможност да изплащат ипотеките си, други решават да освободят блокираните си инвестиции с цел да ги пренасочат към други по-доходоносни, според тях, алтернативи. И докато добрата новина за продавачите е, че цените от година на година забавят темповете си на понижение, то лошата е, че често налице са фактори, които понижават стойността на предлагания от тях имот, пише Profit.bg.

Ето и някои от тях:

Лоша локация и инфраструктура

На пазар, доминиран от купувачите, локацията и инфраструктурата, както и достъпът до градски транспорт, са от изключително значение за бъдещите собственици. Ако сте направили компромис с тях, то в настоящия момент на относително голямо предлагане на имоти може да ви е почти невъзможно да продадете своето жилище.

Ако на всяка цена пък желаете да продавате, може би ще трябва да направите голям компромис с цената.

Купили сте в нов квартал с много празни жилища

Освен гореспоменатия проблем, назрява и друг много важен. Покрай вас има много нови сгради, голяма част от които стоят празни или още по-лошо - с надписи „Продава се". И докато обявената цена е близка до тази, която вие бихте поискали за жилището си, фактът, че надписите стоят там от шест месеца, трябва да ви притеснява.

Това идва да ви подскаже, че исканата цена е нереална, а по-страшен е фактът, че най-вероятно умореният продавач, който може би е купил имота с цел инвестиция, може да реши сериозно да редуцира цената до ниво, което не ви устройва. В крайна сметка едва ли искате да продадете и да дължите още пари на банката.

Купили сте в пика на строителния бум с много строящи се около вас сгради

До вас строителните площадки не са особено лицеприятна гледка за бъдещите купувачи. Също така голяма част от проектите най-вероятно са замразени за неопределено време, а обещаните ви градинки и улици, които трябваше вече да са изградени, не се знае кога и дали ще се появят. Можете да се опитате да обясните на потенциалните купувачи, че всичко ще е готово до шест месеца и да се надявате някой да се върже. Шансовете за това обаче не са особено големи.

Имоти в съседство вече са в списъка на съдия изпълнителите

Едно от най-лошите неща, които могат да ви сполетят, е бум на просрочените кредити именно в непосредствена близост до вас. Това пък не изглежда много невъзможно, особено ако сте си закупили имот в по-голям комплекс ново строителство, където всички са новодомци и 70-80% от собствениците имат ипотека.

Търгове за продажба на имоти с неизплащани ипотеки, освен че свалят средната цена на жилищата около тях, правят така, че купувачите да не гледат особено с добро око на тези квартали.

Ново строителство на голям блок в непосредствена близост

Когато си купувахте имота, ви увериха, че къщата срещу вас ще продължи да съществува вовеки. Е, наследниците на възрастните хора са се разбрали някак си след обезщетенение от строителен предприемач.

Оказва се, че блокът ще ви закрие хубавата гледка, а комшиите отсреща ще са толкова близо, че можете да им отидете на гости през терасата. Няма да споменаваме, че ще трябва да търпите три или четири години неистов шум и прахоляк, а ако предприемачът е продал малко жилища в началото, може дори да се проточи и повече, докато набере необходимите за строителство средства.

Лоша поддръжка

Като се започне от входа, асансьора и се премине през фасадата на сградата ви. Ако комшиите ви нямат средства или желание да поддържат сградата и общите й части, то няма как да се справите сами. Изкъртени мазилки, нацепени стени, липса на осветление във входа са неща, които биха могли да отблъснат купувачите още преди да са влезли да разгледат предлагания им имот.

Няма градинки, зелени площи, училища, градини и големи търговски вериги наоколо

Доброто качество на живот е основно изискване на потенциалните купувачи. Това неимоверно включва в себе си възможност за пазаруване в голяма търговска верига и площадки, където децата да играят.

Проблемна мини-локация на имота

Купувачите имат специфични изисквания към това с какво изложение трябва да е имотът или на кой етаж да се намира. Въпреки това обаче, често мнозинството от тях си приличат по отношение на това, което не харесват.

Не се харесват имоти на партерен или на последен етаж, със северно изложение, с изцяло външни стени, панелните имоти, имоти без външна изолация и т.н. Всички тези фактори могат да оказват негативно въздействие при търсената цена на продавания от вас имот.

Проблемни съседи

Това е нещо, което не можете да контролирате, но може да е сериозен проблем пред продажбата на имота. Ако имате скандалджии или членове на група за съседи, подсигурете се, че те няма да присъстват, когато на оглед идва потенциалният купувач. И въпреки всичко е възможно купувачите да дойдат в друг момент на изненадваща визита и да се осведомят за проблеми със съседите, като поразпитат някои любезни комшии.

Попадане в списъка за принудително събиране на вземанията

Ако имате ипотечен кредит и сте останали без работа, не си мислете, че банката ще чака до безкрай и няма да посегне на имота ви. По-добрият вариант е да говорите със специалисти и банката за опции, отколкото да седите и да бездействате, надявайки се, че няма да ви вземат имота. Ако не го продадете сами, това ще стане на търг, където няма да имате възможност вие да определяте цената.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен