20% от българите страдат от психични заболявания

Общество

24-01-2013, 17:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Половината от тях дори не достигат до лечение

Психичните заболявания в България не са толкова редки, те засягат около 20% от населението. Това каза националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова на заседание на здравната комисия в парламента.

"Повече от половината от психично болните българи не достигат до лечение", посочи проф. Миланова. Това се отразява върху цялото общество, чието отношение към психично болните е дискриминационно", допълни тя.

Професор Миланова смята, че проблемът се подценява и от политиците, и от професионалистите.

Друг сериозен проблем според нея са самоубийствата.

"Проблемът със самоубийствата е много сериозен и това трябва да е една от важните теми, по които трябва да се положат усилия", заяви тя.

Европейско изследване проведено в 28 държави сочи, че разходите за мозъчни заболявания са около 800 млрд. евро, като най-много средства се отделят за деменция и тревожни разстройства. Най-много са разходите по отсъствие от работа и инвалидизация.

"Би трябвало да подобрим достъпа на максимален брой нуждаещи се до психиатрична помощ, да има една дългосрочна помощ за болните със сериозни психични заболявания, които да бъдат насочени към модерни комплекси, където да получават не само медицинска помощ, но и психична и социална помощ", каза проф. Миланова.

По думите й в повечето случай психично болните не осъзнават, че са такива. 

Никола Марков, психиатър от Пловдив, заяви, че отново се говори за диспансеризация на психичноболните, след като преди години диспансерите бяха премахнати и превърнати в специализирани центрове.

Болничната психиатрична помощ в България се състои от 12 държавни болници, четири университетски клиники с 604 психиатрии в тях.

Леглата за психичноболни пък са 4600, като средната продължителност на болничния престой е около 25 дни.