Славчо: Баста! В миналото има само кости и кръв

Мисия Пловдив

24-01-2013, 18:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Съветниците в лют спор за поставяне на плоча на репресираните

Поставянето на плоча, описваща символиката на паметника "Свидетелят" пред Общината, посветен на репресираните от тоталитарния режим скара общинските съветници. Това нажежи политическите страсти.

Защо вкарвате тази точка, искате да ни провокирате. Има по-тежки проблеми, но явно целта е да ги прикриете. А представителите на антифашисткото движение няма ли да бъдат почетени, защо забравяме за тях, обърнаха се от левицата. Това да не ви е московски събор, скастри ги Спас Гърневски. След като от трибуната се изказа Атанас Узунов от съюза на репресираните, тъмносиният старейшина продължи с нападките: Вече няма член първи, няма Варшавски договор. Тези хора искат капчица уважение, а вие се подигравате с тях.

Говорите, защото никой не иска да се занимава с вас. На изборите ще спечелите максимум половин мандат. Моят дядо също е бил в концлагер. В тази зала има 19 бивши члена на БКП, хора забравили майка си и баща си. Защо ме поучава един човек, писал стихове за Альоша и който след това искаше да бутне паметника, скастри го Николай Радев. Комунистическа пропаганда, изригна в отговор Гърневски.

След това Славчо Атанасов се опита да укроти страстите. Вижте родовете си – единият дядо бил от едната страна на барикадата, другият – от другата. Дядовците ми единият е бил от левицата, другият - от земеделците, но са ликвидирани в един и същи затвор – в Чирпан. Не бива да гледаме в миналото. Там има само кости и кръв. Само се делим на лагери и сеем омраза, а сме малък народ. През 1980 г. в Испания, която е водила дълга и кървава гражданска война, си казаха Баста и погребаха жертвите в едно гробище, даде пример войводата.

Гърневски обаче отново не се сдържа и заяви: Примерът е хубав. Но и сега всички големи икономически босове са кадри на Държавна сигурност. Как тези хора ще склонят да сложат костите на своите близки до другите. Няма да стане. Последваха още поучителни примери и обединителни призиви, след което поставянето на надписа на паметника пред Общината бе приет с 26 срещу 8 и 3 въздържали се.