Добро утро в петък!

Мисия Пловдив

25-01-2013, 06:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Един от водещите диригенти у нас Георги Димитров се връща на пловдивска сцена

Разкъсана облачност ще има над Пловдивско сутринта, а следобед ще се заоблачи. Късно вечерта и през нощта срещу събота ще вали предимно дъжд. По-значителни валежи ще се излеят над Родопите. Дневните температури ще се понижат с 1-2 градуса. Минималните ще са между -2 и 3, а максималните - между 7 и 12 градуса.

Всички колеги от радиата у нас днес да почерпят, защото 25 януари е ден на радиото. На тази дата цар Борис ІІІ издава указ за одържавяване на Радио София. Първите радиопредавания са осъществени от малка радиостанция през декември 1929 г. От 1930 г. започва излъчвания предавателят “Родно радио”, който от 6 юни 1931 г. се преименува в Радио София. От 27 януари 1993 г. с решение на 36-то Народно събрание се нарича Българско национално радио.
Рожден ден има Българската народна банка (БНБ). На 25 януари 1879 г. с подписа на княз Дондуков-Корсаков е утвърден първият устав на БНБ. Според този документ банката се учредява като правителствен кредитен институт с основен капитал 2 000 000 лева. Официално банката е открита на 23 май 1879 г. На 6 юни същата година е извършена първата банкова операция – министърът на финансите внася 2 млн. златни франка установен капитал на БНБ. Законът за БНБ е от 18 януари 1885 г. – банката става емисионен институт, като й се дава право да издава банкноти.

Любителите на Мелпомена няма да скучаят. Пловдивският театър днес предлага представления на малка и голяма сцена. В Камерна зала ще се играе „Куклен дом“ от 19 часа, паралелно с това започва и „Албена“ на голяма.

От 19 часа в Концертна зала започва симфоничен концерт с диригент Георги Димитров. В програмата си той е включил увертюрата "Танхойзер" от Р. Вагнер, Смъртта на Изолда от операта "Тристан и Изолда" отново от Вагнер, Симфония номер четири от Р. Шуман. Солист е Линка Стоянова.
За истинските почитатели на класическата музика в Пловдив това със сигурност ще бъде един наистина вълнуващ концерт. Георги Димитров, който е музикант от световна класа и е един от най-сериозните български диригенти, е дълбоко свързан с пловдивският оркестър. Неговите концерти винаги са били интересни за меломаните, а това, че не е стъпвал на пловдивска сцена повече от 3 години ще допринесе още повече за превръщането на изявата в празник за музикантите.