Пластмаса и пепелници от рециклирани... фасове

Свят

25-01-2013, 08:18

Снимка:

TerraCycle

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Програмата е въведена в Канада, САЩ и Испания

В офиса си, оборудван с рециклирани мебели, Том Шаки изглежда щастлив. Той е ръководител на фирма, лансирала първата в света програма за рециклиране на фасове, предаде Франс прес.

Програмата на фирмата му TerraCycle предвижда събиране на фасове от доброволци. След това фасовете се превръщат в пластмаса, от която се създават нови продукти, включително... пепелници.

Програмата бе въведена в Канада, а след това в САЩ и Испания. Принципът е един и същ - доброволци събират фасове и ги изпращат във фирмата, която плаща дори пощенските разходи.

Фасовете се стерилизират и рециклират - от тютюна и цигарената хартия се получава компост. Използваният във филтъра целулозен ацетат се стопява и се използва за всякакъв вид нови продукти, които впоследствие се пускат на пазара.

Доброволците пък получават "точки", които могат да се използват за финансиране на училищни проекти и благотворителност.

Успехът на инициативата за рециклиране на фасове обаче надхвърли очакванията. "Много бързо събрахме над 1 милион фаса, поясни Шаки.

При събирането им получихме помощ от някои организации. Тютюневата индустрия бе толкова ентусиазирана, че лансира програмата в САЩ и Испания. През следващите 4 месеца тя ще бъде въведена също във Франция, Германия, Швейцария, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и може би в Мексико.