Роми изготвяли фалшиви ТЕЛК-ове, прибрали 200 хил. лева

Крими

25-01-2013, 10:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Срещу 5 000 лева те "освидетелствали" деца за белодробни болести.

Полицаите заловиха двама роми, изготвяли фалшиви ТЕЛК-ове в Костенец.

Мъжът, на 34 години по прякор "Лихваря", и 24-годишната му племенница въртели бизнеса си от близо година.

Срещу 5 000 лева те освидетелствали деца с ТЕЛК за белодробни болести.

Родителите са подавали молби-декларации до "Социално подпомагане" и са получавали социални помощи без реално да има основание, твърдят от МВР.

След проверка на картотеката с медицински експертизи се разбрало, че подобни решения не са издавани по официален ред. Грешката на Лихваря и съучастничката му била, че са издавали ТЕЛК-овете на дати, когато комисията по издаване не е заседавала.

Друга част от фалшивите експертни решения пък били с номера, отговарящи на реално освидетелствани лица, но в действителност в тях били вписани данните на деца от ромски произход, които реално не са болни.

Установени са общо 20 идентични случая в Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин.

Всяко ромско семейство, участвало в далаверата, е получавало средно по 260 лева на месец за "болно" дете. Освен това е получило и еднократно плащане в размер между 5000 и 6300 лева в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни държавата е ощетена с около 200 000 лева.

Жилището на Лихваря е претърсено и оттам са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, закупени от него или негови близки, както и заповеди от дирекция "Социално подпомагане" - Самоков, офис Долна баня, за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход.

Полицаите са открили и спестовната касичка на престъпника – 3 000 лева в буркан, скрит в пепелта на печка.

Двамата престъпници са задържани за 24 часа, разследването продължава, а социалните помощи на децата с фалшив ТЕЛК ще бъдат спряни.