Референдум в Цар-Симеоновата градина

Мисия Пловдив

25-01-2013, 11:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

"Специалистите" от пейките за вота и бъдещето на родната енергетика

Не искам изобщо да се провежда референдум. Пак ще се похарчат много мангизи. Няма да гласувам. Аз не съм пускал бюлетина от сума време, от години. Дори не си спомням последно на кои избори и за кого пуснах. Не гласувам, защото не им вярвам . Това споделя малко преди провеждането на национално допитване един от редовните посетители на „клуба за дебати и шах” в Цар-Симеоновата градина в Пловдив.  

Никой няма да ме пита мен дали да има АЕЦ или не. Има си хора за тази работа. Там в Народното събрание се събират, решават работите и си ги правят. Такива като мен – 9-та дупка на кавала, кой го интересува дали искам така или онака да стане работата, споделя скептично настроеният мъж пред Plovdivutre.bg.

Нищо не пречи вотът да бъде купен или продаден. Освен това, ако не се събере нужния минимум гласове политиците пак ще направят каквото са си наумили. Народното събрание и правителството пак ще си присвоят правото да решат въпроса по свой интерес, заключва той.

По-голям ентусиазъм към допитването показва неговият събеседник - Димитър Карагеоргиев. Категорично съм решен да гласувам. Аз съм "Против". Не може една централа, която се строи от 30 години и толкова управници и правителства минаха – да остане недовършена без причина. И сега да заявяват, че ще спечелим. Нищо няма да спечелим. Това са луди пари.

Мисля, че страната ни има достатъчно електроенергия. Задоволяваме напълно нуждите си в момента. Това "Белене" ще ни струва милиарди, според сметките които правят. Аз съм и физик по образование. Имаше едно време надежди да изнасяме ток, но сега е късно за това. Турция вече строи централи, румънците – също. Ако тази АЕЦ можеше да печели отдавна щяха да я направят, споделя възрастният пловдивчанин.

Имаме достатъчно топлоелектрически централи и заедно с Козлодуй, където може да се монтира нов реактор, това напълно ще задоволи нуждите на България. Аз доколкото виждам ние почти нямаме тежка индустрия, която да харчи толкова много ток. Защо е тази несигурна инвестиция. Затова съм против, казва Димитър. Ако толкова имаше полза защо бягаме 30 години на място.

А това за наемане на работна ръка в онзи район и прочее са илюзии. Аз два пъти съм бил в Белене. Там цялата инфраструктура е изградена. Само централата е изоставена и има 43 крана, които стърчат от години. Тоест и да се наемат хора – това ще са само специалисти. А пък апаратурата ще се достави от Русия. Затова съм категорично против, заявява Карагеоргиев.

Левицата беше на власт 8 години, ако можеха щяха да реализират проекта. Но няма пари за него. Ние сме най-бедната държава в ЕС. Жалко, но факт. Друг е въпросът, че трябва да плащаме на Русия за поръчаните вече инструменти. Но тук отговорност трябва да се търси от тези, които са подписали договора.

В момента централата в Козлодуй работи с най-евтиния ток. Ако построят "Белене" - токът ще поскъпне многократно. Като няма кой да купува ток, това ще стои като паметник. Екологията също е важен въпрос. Ние се уплашихме, че турците щели да строят АЕЦ до нашите граници. А в същото време искаме да строим наша. Значи се плашим, когато реакторите са от онази страна на границата, а като е в средата на България е безопасно?, пита риторично физикът.

Карагеоргиев обаче има свои енергийни предложения. Най-добрата алтернатива е добивът на газ. Ако беше толкова опасно и вредно – американците нямаше да надупчат Калифорния и Аризона. Те да не са идиоти. За съжаление у нас енергийната мафия работи здраво. Виж колко фотоволтаични системи направиха. Откъде намериха пари за тези скъпотии. И сега НЕК плаща и казват, че е пред фалит – ами нормално, заключва Димитър Карагеоргиев.

Други пък още се колебаят какво да впишат в бюлетината. Ще гласувам, но още не съм решил как. То затова е демокрацията. Сега могат да ме агитират, но когато отида в тъмната стаичка сам решавам. Дали „да” или „не” – това си е моя работа, заявява друг от събеседниците.

Ще има измами – без това не може. В списъците бяха вписани и много умрели хора. Явно дори ще броят и гласове на тези, които не са участвали в изборите. То и негласувалите също се разпределят. Тоест излиза, че да не отидеш да гласуваш, е най-голямата глупост. Като не ги харесваш пусни невалидна бюлетина. Тя не се разпределя, изтъква възрастният мъж.

И аз подкрепям добива на шистов газ. Вижте румънците. Пуснаха сондите и фабриките им работят. А ние още преди да сме дупчили, скочихме заради някакви клюки. Сега уж може да си монтираш апарат на стената от слънцето да точиш ток. Ако може много българи биха сложили такива на къщите си. Дали обаче наистина работи – клюки колкото щеш, замисля се мъжът.