Кюстендилско рамо за братска София

Мисия София

25-01-2013, 12:25

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Умуват как София да стане Европейска столица на културата

След Благоевград и Ниш, нова подкрепа за Европейска столица на културата

Кюстендил подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 година.

Това стана ясно на съвместна пресконференция, дадена от областния управител на Града на черешите Владислав Стойков, кметът Петър Паунов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Смятам, че това е важно за всички, както за София, така и за градовете и общините, които са извън столицата. София е щастлива да бъде подкрепена от Кюстендил, като кандидат за Европейска столица на културата. Вече имаме подкрепата на Благоевград, имаме подкрепата на Ниш. Това е една огромна възможност не само на хората в нашите градове да се доближат и да бъдат свидетели на много интересни културни прояви, но и начин за развиване на градовете и регионите, начин за привличане на бизнес, на инвестиции. Културата не е просто даване на пари, това е една огромна инвестиция в развитието на икономиката на града", каза Фандъкова.

"Оказа се, че културният сектор е на четвърто място по брутен вътрешен продукт за София. Това показва, че чрез култура градът може да се развива изключително много. Регионът около София е изключително богат на традиции. Имаме обща история и общо културно-историческо наследство", каза още кметицата.

Вече са набелязани и конкретни проекти за сътрудничество между София и Кюстендил. Една от темите е минералните извори в двата града, които към момента се използват много малко. В сферата на културата се предвижда обмен на постановки – театрални и оперни. Освен това двата града ще си разменят фолклорни състави, които да гостуват на празника „Кюстендилска пролет” и фолклорния фестивал „София”.

Предвижда се и партньорство в областта на изложбите.