Съботни наброски

Без цензура

26-01-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Вижте кратки инструкции как да се гласува по време на референдума

Топла седмица с мирис на пролет ни зарадва през отминалите няколко дни, за да си припомним от днес, че отново е зима. И въпреки сняг, виелици и разни други проблеми от страна на времето, следва да ви припомним, че утре трябва да се гласува.

Агитация кой от двата отговора в бюлетинката да задраскате няма да ви даваме, а пък то и днес нямаме право на агитация. Но пък нищо не може да ни спре да ви дадем няколко практични съвета как да мине за вас деня на референдума, с цел да не се отегчите до безкрайност от политическите демагогии, които ще се излеят в неделя.

В никакъв случай не ставайте рано в неделния ден. Напротив – наспете се добре, заредете си батериите, че денят ще е дълъг. Абсолютно безсмислено е да станете в 7 и да се юрнете да гласувате с пенсионерите от квартала, които докато си чакате на дългата опашка от "младежи" рано сутрин 3 пъти ще ви обяснят как ще ви спира тока, ако няма нов АЕЦ, и как ще си плащате още по-скъп ток като поп. Като цяло мрачните сценарии и дългото киснене на опашка може да ви дойдат в повече в иначе почивния ви ден, затова си ги спестете.

Станете към 9-10, направете си едно кафе. Заформете семеен съвет и питайте жена си смята ли да гласува на референдума и защо. Вероятно тя ще ви срещне с отговор "Не ме занимавай с глупости, ами ми помогни да изчистим". Точно тук идва моментът, в който да й обясните, че нищо не разбира от енергетика, електричество и реактори и ако няма нова централа може да не може да си гледа турските сериали, щото няма да има ток. Разбира се същото се отнася и за футбола по телевизията през уикенда, но това ще бъде автогол от ваша страна, затова не го споменавайте.

Вместо това си спечелете спокоен ден – заявете най-категорично на жена си, че след като не се интересува от бъдещето на страната и ядрената й енергетика, то вие не се интересувате от хигиената в къщи (от какъв зор трябва да чистим всяка седмица?) и няма да чистите този уикенд, защото бъдещето на България ви зове!

След тази морална победа някъде около обед е време да излезете от къщи и да отидете при комшията, за да се видите на по бира (която сте си купили предвидливо в събота, защото в деня на референдума не продават!) и да обсъдите мачовете от съботния ден, както и да понапсувате Сър Алекс Фюргюсън за това, че провали кариерата на Митко Бербатов в Юнайтед. На втората бира вече може да се оплачете от тъщите, жените и децата и когато отворите третата бира идва време и на темата за ядрената енергетика.

И така – след кратък спор кой "за" и кой "против" може двамата да тръгнете като социално отговорни хора към урните. Не допускайте само грешката, ако и двамата сте на една позиция за референдума”, да вървите към урната и да скандирате "Да на Белене", защото рискувате група екоактивисти да ви нападнат с плакати против централата, подписки в защита на Банско и да ви принудят да дегустирате екосирене от Родопите.

След като по живо, по здраво стигнете до урната в ранния следобед вече може спокойно да пуснете гласа си. С това вашият почивен ден е осмислен и вие сте изпълнили дълга си към родината да гласувате. От тук до края на деня за вас остава дилемата просто да решите кое между английското, испанското и италианското първенство да гледате. И ако случайно ви спре токът по време на мача, да знаете – виновни са от Тройната коалиция, гадните монополисти, екоактивистите, правителството и най-вече жената, която може просто да е изключила от контакта телевизора, за да пусне прахосмукачката.

И понеже по традиция обръщаме внимание на някои от най-важните новини от отминалата седмица, предстои да отбележим една крими новина. Преди няколко дни стана ясно, че полицията в Испания арестува петима българи, организирали нелегален супермаркет в Испания. Нашенците продавали в него домашна храна от родината, като наблягали на... ракийката и туршийката. При обиска на квартирата на българите са открити 650 буркана с консервирани зеленчуци, домашно приготвени от българите, много хранителни продукти от България  и близо 4000 литра ракия.

Ама може ли такава простотия от испанска страна, тези хора изобщо знаят ли как се пие? Та хората като са в криза и нямат работа, поне им оставете мезето и ракията. Ние на едно полезно нещо да се опитаме да научим испанците и те полицаите им да го провалят. А какъв бизнес можеше да стане – да изнасяме за Испания туршия, кисело зеле, мариновани камби, шкембе, бабек, праз лук, самардала, ракия и змеевски пелин. И всичко това да затвърди вечната дружба между нашите два братски народа!

Даже за налагането на родните стоки в братската страна на Пиринеите може да използваме популярни българи, успели в Испания. Така например за налагането на родното шкембе на тамошния пазар може да използваме селекционерът на националния отбор Любослав Пенев, който е бивш нападател на Валенсия, Атлетико Мадрид и Селта Виго. Рекламният слоган е ясен – Любо с призив към испанците: "Ако уважавате шкембето – уважавайте го, като не – духайте супата".

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски пък логично ще рекламира в Испания царската туршия. Даже за рекламен трик, да ги излъжем малко еспаньолите, може да твърдим, че лично Симеон я е затварял в буркани от ранчото си в Баня, Карловско, а Доня Маргарита му е мила зеленчуците.

И логично за най-силния ни продукт – ракията, ще поставим за рекламно лице най-известния нашенец в Испания – легендарната осмица Христо Стоичков. Рекламният слоган тук може да бъде само един – "Ударете две големи и ... при мамата".

И за финал оставяме международна политика от бъдещето. През седмицата стана ясно, че руският премиер Дмитрий Медведев, който е и бивш президент, обяви, че не смята да бъде конкурент на президента и бивш премиер Владимир Путин, за постта на държавен глава на следващите избори през 2018 година.

"Ще видим какво ни готви бъдещето. За момента имам сили да работя. Всичко останало зависи от моето решение и това как се развива политическата съдба на силите, които в момента са на власт", добави Медведев, който се ползва с ролята на "резервен Путин".

И понеже смените на Путин с Медведев и обратно в руската политика са пословични, не ни остава нищо друго, освен да завършим с една история от бъдещето, която руснаците си споделят шеговито.

Владимир Путин и Дмитрий Медведев се събуждат с тежък махмурлук през 2023 г. и Путин пита Медведев: "Абе, Дмитрий, кой от двама ни трябваше да е президент днес и кой премиер?".
Медведев отговаря: "Не помня. Но аз може да съм премиер". "Добре, тогава отиди за бира", нарежда Путин.