120-годишни гласуват!?

Най-доброто от печата

26-01-2013, 08:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В избирателните списъци нямало "мъртви души"

6 949 120 са избирателите, отсякоха от ГРАО

Списъците за референдума пълни с фантоми

България се оказа с повече столетници, отколкото има и в Тибет. Ако се вярва на списъците за референдума утре, пред урните може да отидат 668 българи на възраст над 100 г. 56 от тях са надхвърлили 110, има дори и родени през 1893 година. Абсурдът със 120-годишните гласоподаватели бе огласен от регионалния министър Лиляна Павлова. На нейно подчинение е службата ГРАО, която вади списъците за всеки вот.

На практика повечето "столетници" са покойници, но смъртта им не е отразена в съответните общини. По закон близките на починалия са длъжни да уведомят кметството, като представят смъртен акт. Въз основа на този документ общината уведомява служба ГРАО и само тогава тя може да отпише лицето от избирателния списък. Не е ясно какво става с лицата, които нямат близки или пък са починали например в чужбина.
Именно такива е възможно да са случаите със 120-годишните, смята министър Павлова.

Възможно е близки на покойници нарочно да не са уведомили общината, за да продължат да вземат пенсиите им. В Гърция например това се оказа масово явление и предизвика шумен скандал.
Павлова вече е изискала информация от кметовете за съмнителните столетници, но досега не е получила отговор.
По данни на НСИ хората над 100 години у нас са 299 към края на 2011 г.
В същото време списъците за референдума са пълни и с нашенците, които живеят в чужбина. Населението на България към края на 2011 г. е било 7 327 224 души по данни на НСИ. От тях над 18 години са 6 145 788 души. Според ГРАО обаче с право да гласуват в неделя са 6 949 120 българи. Това са всички лица над 18 години с постоянен адрес у нас, независимо че в момента може да се намират зад граница, обясни министър Павлова.

Разликата от 787 960 души между данните на ГРАО и НСИ се дължало на различните методики. На ГРАО режимът на попълване на базата с данни е регистрационен въз основа на документи, докато на НСИ е препоръчителен чрез попълването на формуляри, които никой не проверява дали са верни, обясни министър Павлова.

Според нея включените в списъците българи, които не са у нас, "е грозно да ги наричаме мъртви души". Те са живи и не можем да ги лишим от конституционните им права да не гласуват, допълни тя.
Броят на избирателите е важен за референдума, защото за да бъде валиден той, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха над 4.3 млн. души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, според закона и повечето са отговорили с "да", въпросът се изпраща в парламента за ново разглеждане.