Свобода или сватба?

Свят

26-01-2013, 10:35

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Канада бягат от брака като дявол от тамян

Квебекските двойки трябва да избират между свободата и сигурността на съжителство в брака. Те не могат да имат и едното, и другото: това е окончателно решение от петък на Върховния съд на Канада.

Това изглежда е краят на една дълга история. Латиноамериканката е била на 17, той на 32, когато се запознали. Той бил против брака и никога не поискал да се подпише.

Имат три деца. Приказката завършва през 2002 година, когато се разделят. Започва дълга съдебна история. През много инстанции.

Канадското законодателство забранява да се публикуват имената на засегнатите при съдебни дела. Затова са "Лола" и "Ерик".

Той е бизнесмен милиардер. Тя е само бившата му приятелка. Лола се опита да получи зашеметяваща издръжка.

Напразно, разбра се в петък.

Историята предизвика голям интерес в Квебек, където 38% от двойките /1,4 милиона души/ живеят в свободен брак. Въпреки това, за разлика от други канадски провинции, в Квебек не се дължи издръжка на бивш партньор.

Тези, които ги урежда това статукво, въздъхнаха с облекчение. Но историята може да получи по-нататък друго развитие. Министърът на правосъдието на Квебек Бертран Сен-Арно призна, че съответното законодателство е "малко разпокъсано" и заяви, че възнамерява да помисли за някакви промени.

В Квебек двойките до 40-годишна възраст, които живеят заедно без брак, са повече от половината. Над 60% от децата се раждат в двойки без сключен брак.

Ерик и Лола не са тайна за квебекската общност. Тяхната приказка, издържала седем години в Квебек, е позната на публиката.

Лола не е на улицата. Тя разполага с къща и месечни вноски по 34 хиляди канадски долара за издръжка за децата. Но поиска еднократна сума от 50 милиона и месечна издръжка от 56 хиляди долара за себе си.

Върховният съд на Канада обаче отхвърли това искане.