Изтичат ли BG мозъци в чужбина?

Политика

26-01-2013, 17:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сергей Игнатов предлага европейски заплати за наши специалисти

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов разкри пред ТВ7 интересно предложение, за да спре изтичането на наши мозъци в чужбина.

"Предлагаме стипендиите за специализация, докторантура или магистърска степен в ЕС да бъдат обвързани със завръщането на специалистите в България и те да получават у нас европейски заплати за период от няколко години".

По инициативата на образователното министерство се преговаря при обсъждането новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, която правителството подкрепи преди близо месец за следващия програмен период 2014 – 2020 г.
Според министър Игнатов първенството, което страната ни държи в ЕС по "изтичането на мозъци", показва, че все още у нас се създава "качествен интелектуален продукт", но държавата не знае какво да прави с него, а бизнес средата не може да използва този капацитет. "За нас е важно да има стипендия не само за да учиш, а и за да се върнеш след това", увери Сергей Игнатов и допълни, че преговорите по този въпрос вървят добре.
"В проекта за оперативната програма свързваме развитието на материалната среда с интелектуалното развитие от детската градина до най-високите образователни степени, защото смятаме, че интелигентният растеж е изключително важен за България", каза министърът.

Той е убеден, че след като при приемането на страната ни в ЕС не са били договорени средства за наука, сега образователната среда и науката се нуждаят от "огромно внимание и протекция".