Мама-аларма срещу чалга гюбеци

Мисия София

27-01-2013, 11:30

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Родителки искат затваряне на чалга клубове, опростачващи нацията

Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" отново на бунт срещу чалгата.

Родителките алармират, че уникалното културно средище на пл. "Народно събрание" до възстановения паметник на Цар Освободител се превръща в Мека на попфолка.

Като виновници за това майките посочват " анонимни чиновници от Министерство на образованието, младежта и науката".

През последните месеци Студентският дом е известен в публичното пространство не с арт изяви на театрални формации, спектакли на танцови трупи и с премиери на нови книги, а основно и най-вече с шумно рекламираните и лансирани силиконови поп-фолк певици, които гастролират кажи-речи всяка нощ в луксозната чалготека "Ревю" в Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" 10, отбелязват от Сдружението на майките.

Абсурдът е пълен - сакралната сграда на Студентския дом, който е строен навремето със солидарните усилия на всички студенти, на университетски преподаватели и на най-родолюбивите кръгове от българското общество за да се осъществи една дългогодишна идея - българското студентство да има свой дом, днес се е трансформирала в предпочитано и любимо място за изява на разсъблечени чалга изпълнителки, амплоато на които са кючеците и ориенталски "хитове" с изключително пошли и вулгарни текстове, възмущават се жените.

 

От родителската организация очакват навременна и решителна намеса от просветния министър Сергей Игнатов, който трябва да разпореди на своите чиновници незабавно да бъде прекратен наемният договор със стопаните на лъскавата чалготека "Ревю" в Националния студентски дом на пъпа на София – на пл. "Народно събрание"10.

От Гражданското сдружение предлагат освободените от чалготеката помещения в Студентския дом да бъдат предоставени или за пиано бар, или за стилно арт кафе, като спокойно може да се мисли за разкриването в тези пространства и на модерен Център за изкуства, в това число и за арт пърформанси, който ще даде шанс за изява на млади, търсещи творци с оригинално мислене и свежи идеи.

Чалга кръчмите, кючеците и силиконът обаче нямат място в това уникално културно средище с богата история, намиращо се в сърцето на София!", подчертават от Сдружението.

Припомняме, че още преди дни от Сдружението на майките настояха държавата и общините незабавно да спрат да субсидират и подкрепят чалга индустрията.

Вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, е редно да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 на НДК не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти, предлагат майките.

Те ще настояват и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, функциониращи там и днес в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта.

Крайно време е да бъде затворен и гигантският чалга клуб в подземните пространства на Съюза на българските художници на ул. "Шипка"6, който съдейства за опростачване на нацията, залагайки на люта ориенталска чалга, убедени са в Сдружението на майките.