Монахини гласоподаватели (СНИМКИ)

Мисия София

27-01-2013, 10:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Жени в расо - сред първите, дали вота си на референдума

В най-голямото българско село - софийското Лозен, монахините бяха сред първите гласували в първия национален референдум в най-новата ни демократична история.

Нормално е да гласуваме, каза една от монахините, след като пусна бюлетината си малко преди 10.00 часа тази сутрин. Тя е от манастира "Свети Спас, който се намира в Лозенската планина.

Според последното преброяване Лозен е най-голямото село в страната ни. Официално то наброява около 6000 жители и се намира на около 20 км от столицата.

Лозенският манастир представлявал най-източната обител от основания през 13 век грандиозен манастирски комплекс Софийска Мала Света гора.

Манастирът е построен през 11-12 век, но е разрушен по време на завземането на България от Османската империя в края на 14 век. Съграден е отново през 17 век от монах, пристигнал от полуостров Света гора в Гърция. Сегашната църква "Св. Спас" е трикуполна и е построена през 1821г от майстор Цвятко Тодоров. През 1868г. църквата е изрисувана със стенописи, които са добре запазени и до днес. Стенописите са дело на самоковеца Никола Образописов с помощници Христаки Захариев и Димитър Дупничанин.

За село Горни Лозен разказват, че е основано от юнак, надвил "чер арапин" и спечелил свободата на свои сънародници. За Долни Лозен разказват, че е основан от преселници, живеещи в местността Селище (Новиханско). Местните хора разказват също, че селата са основани от двамата братя Лозанови, които се скарали и разделили заради стадото което пасяли заедно.