Референдумът роди нов модел мерки за сигурност

Мисия Пловдив

27-01-2013, 10:44

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Тактиката на охраната на материалите шашна членове на комисии

20 години съм била член на избирателна секция, но за пръв път виждам такива мерки за сигурност, каза за Plovdivutre.bg един от председателите на секция в Катуница. Всички членове трите СИК са тръгнали по първи петли от селото към община Садово, оттам са били ескортирани до Областната избирателна комисия в Пловдив и после пак са се върнали в селото.

"Такова разкарване и разтакаване за пръв път се случва", разказва жената.

Председателят на ОИК – Садово Янко Атанасов обясни, че "разтакаването" е по решение на полицията.

"Те решават как ще се случва процесът на охраната на отчитането на резултатите от референдума", лаконичен бе той.

Националното допитване в областта към момента върви спокойно, а избирателната активност е ниска в почти всички общини. Няма сигнали за нарушения.

5617 са гласувалите към 9, 30 часа в Област Пловдив, съобщиха от областната избирателна комисия, което е 1, 82 % от общия брой гласоподаватели. Най-акривни са в Брезово – 5, 71 %, а в Перущица вотът вълнува най-малко хора – под 1 %. В община Садово до урните са се разходили едва 260 от 12 480 имащи право да решат дали България да развива ядрената си енергетика. В Катуница, където са учудени от реда и организацията на охраната на допитването, тази сутрин мнението си за АЕЦ са изразили едва 63-ма от общо 1982-ма имащи право на вот.