Край на плешивите темета!

Животът

27-01-2013, 14:50

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Учени откриха формулата срещу плешивостта

Въпросът с оплешивяването може да бъде решен, твърди ново изследване на японски учени от университета Кейо, предаде РИА "Новости".

Специалистите са получили клетки на фоликула на косъма, използвайки iPS-клетки - това са препрограмирани индуцирани плурипотентни стволови клетки.

В работата си японските учени са използвали iPS-клетки от кожата на мишки. В тях изследователите са вкарали специални протеини.

В резултат са били получени незрели клетки на фоликула на косъма.

За да станат "възрастни", те са били присадени в тялото на друг гризач. Там клетките са се развивали в продължение на 2-3 седмици.

Според учените получените клетки са близки по генетичните си свойства до iPS-клетките на човека.

Плурипотентните стволови клетки са относително безопасни и помагат да бъдат избегнати много въпроси, включително и от етичен характер. Както и ембрионалните, iPS могат да формират здрави клетки на различни органи.

За пръв път те са получени от проф. Яманака от университета на Киото през 2006 г. Оттогава учените от цял свят активно ги използват в регенеративните изследвания.

С тяхна помощ са правени опити за получаване на сърдечен мускул, на панкреас, роговица, кръвни клетки, кожа, нервни клетки, яйцеклетки, сперматозоиди и т.н.