Берлускони хвали Мусолини, навлече си гнева на еврейската общност

Той е постигнал много добри неща, отчете бившият италиански премиер

Италианският фашистки диктатор Бенито Мусолини е постигнал много "добри неща" в опит да компенсира "най-лошата си грешка" – да преследва евреи и да позволи депортирането на хиляди в Аушвиц, заяви бившият премиер на Италия Силвио Берлускони.

Изявлението му, което се състоя на церемония в Милано в памет на жертвите на Холокоста, предизвиква гневна реакция в обществото, предаде АФП.

"Расистките закони бяха най-лошата грешка на лидера Мусолини, който въпреки това направи много добри неща в много други сфери”, заяви бившият премиер, който планира на изборите, които ще се състоят следващия месец, да се завърне в политиката.

Както е известно от 1938 година Мусолини обнародва редица декрети, които забраняват на евреите да бъдат назначавани на държавна служба, включени във въоръжените сили и Националната фашистка партия, както и браковете помежду им.

Италия по времето на Мусолини участва в депортирането на евреи към концентрационния лагер Аушвиц, като по някои оценки 7 500 италиански евреи са жертви на Холокоста.

Берлускони обаче посочи, че Италия "не носи същата отговорност, като Германия".